DRAGANA JECKOV “Srbi u Hrvatskoj pozdravljaju imenovanje Tomislava Žigmanova u Vladu Srbije”
Alo

Ona je istakla da institucije u Republici Srbiji poštuju manjinska prava, a da je ulazak Žigmanova u Vladu dokaz želje za poboljšanjem odnosa dvije države ali i dokaz odnosa koji Srbija ima prema manjina.

“Dok se u Srbiji događaju za manjince pozitivne stvari, gotovo istovremeno s ove strane Dunava na dnevnom redu sjednice vukovarskog gradskog vijeća se našla odluka o pokretanju izmjene statuta u smjeru brisanja odredbi o službenoj upotrebi srpskog jezika i pisma . Ova propisana minimalna prava na srpski jezik i ćirilično pismo koja će brisati u Vukovaru , propisana su Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i garantovana su prilikom ulaska u EU , a ujedno su i preporuka brojnih međunarodnih tijela i organizacija te konvencija koje smo ratificirali ulaskom u EU” rekla je Jeckov. Ona je dodala da je ovo korak, u pogrešnom, negativnom pravcu čime se brišu prava srpskoj manjini.

“Vukovarske vlasti  oduzimaju prava Srbima i dan danas Srbi su dežurni krivci u Vukovaru” rekla je Jeckov.

“I tako… s jedne strane pozitivni, s druge strane negativni iskoraci za pripadnike manjina. Bez obzira na to što su iskoraci za srpsku  zajednicu u ovom trenutku negativni,ograničavajući, tačnije poništvajući… mi ćemo svakako pozdraviti i podržati svaki pozitivan iskorak za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji” zaključila je Jeckov.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading