BAJDEN I ŠOLC PRIČALI I O SRBIJI?! Američki predsednik i nemački kancelar čuli se telefonom, uz ukrajinu tema je bila i zapadni balkan
Olaf Šolc i Džo Bajden - EPA - C. Bruna

Tek kasnije pominju se uopšteno i energetska pitanja.

U komentarima srpskih korisnika društvenih mreža odmah se povela rasprava o tome da li treba da nas raduje što dva ovako važna državnika posvećuju toliku pažnju našem regionu ili treba i te kako da budemo zabrinuti što uz Ukrajinu, gde besni oružani sukob velikih razmera, pominju stabilnost na Balkanu.

SUDAR TITANA

Odgovor se, ističu sagovornici Alo!, krije, kako to obično biva, negde između. Naši dobro obavešteni diplomatski izvori tvrde da je pitanje koje smo postavili poput onog da li je čaša polupuna ili poluprazna.

- Nekad je bolje biti u zavetrini, daleko od svakog interesovanja velikih sila i svih znatiželjnih pogleda, ali smo, nažalost, mi na takvoj geografskoj i geopolitičkoj poziciji da jednostavno ne možemo izbeći to da se veliki sudare baš ovde - kažu naši sagovornici i dodaju:

- Kosovo je, opet zbog rata u Ukrajini, postalo jedno od glavnih pitanja, međutim, čini mi se da sada Vašington ima donekle blaži stav nego Berlin. Takođe, ma koliko se oni sad bavili Rusijom i smanjenjem njenog uticaja na Balkanu, sigurno nisu zaboravili ni Kinu, koju SAD dugoročno vide kao svog najvećeg globalnog neprijatelja.

Glavne teme razgovora Bajden - Šolc

- Ukrajina

- Zapadni Balkan

- Energetska kriza

NEUTRALAN STAV

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, konstatuje da je svakako Zapadni Balkan jedna od centralnih tema kad je reč o interesima i političkim odnosima SAD i EU, zapravo Nemačke kao glavne zemlje u EU.

- I to nije novost. Njima Zapadni Balkan predstavlja stratešku tačku na jednom širem geopolitičkom prostoru evroameričke civilizacije i naročito je ta geopolitička tačka dobila na značaju nakon početka rusko-ukrajinskog rata. Ne znam šta su zaključci razgovora Šolca i Bajdena, međutim, ako se oslonimo na izveštaje o toku i završetku razgovora u okviru evropske političke zajednice u Pragu prethodne nedelje, možemo možda analogijom da izvedemo zaključak i o razgovoru dvojice lidera. Dakle, da je pitanje bilo odnos prema rusko-ukrajinskom ratu. U tom svetlu, kada je reč o balkanskim državama, a pre svega tu mislim na Srbiju i BiH, pričalo se o dve države koje nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji i koje imaju potpuno neutralan stav. Naravno, Srbija poštuje međunarodno javno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine i osudila je ulazak ruskih oružanih snaga u Ukrajinu, ali isto tako neguje svoj vojno neutralni status iako politički nije neutralna - navodi Karanović. 

Istovetni pogledi na Kosovo,
različiti na Otvoreni Balkan

Ognjen Karanović je za Alo! detaljno analizirao poglede SAD i Nemačke spram kosovskog problema. Suština te opširne analize koju zbog prostora ne možemo preneti jeste da razlike postoje, te da je američki stav donekle pragmatičniji, ali da, na kraju krajeva, kad je reč o KiM, SAD i Nemačka imaju apsolutno zajednički pogled na to pitanje. S druge strane, kako objašnjava, po pitanju „Otvorenog Balkana“ razlike su evidentne i dobro poznate.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ковиљка

14.10.2022 07:53

Како овај излапели прича телефоном кад незна ни где се налази Можда прича са неким непостојећим