Selaković položio vence u Memorijalnom kompleksu Mauthauzen: Bez sećanja na žrtve ni naši životi nemaju smisao
Instagram

- Izuzetno je važno negovati sećanje na naše pretke, jer ako mi ne budemo negovali sećanje na njih, onda svaka žrtva postaje obesmisljena i bezvredna - ukazao je Selaković.

On je ukazao da se u Gornjem Podunavlju, u Austriji, u okolini Linca, na malom prostoru nalazi nekoliko srpskih stratišta, a samo na tri mesta koja je danas obišao - vojničkom groblju Rajfensdorf, Muathauzen i Ašah, ukupno je pokopano blizu 20.000 Srba, koji su daleko od otadžbine ostavili svoje kosti.

- Za mene je ovo emotivan trenutak, posebno ovde nedaleko od Ašaha, gde je stradalo 6.025 ljudi, od kojih 5.362 Srba, stradao je i moj deda. On je ovde došao sa Zlatibora, udaljenog 1.040 kilometara. Zamislite koliko je njima bilo teško da su toliko daleko od kućnog praga, rodne grude, ovde dovedeni - rekao je Selaković.

Zato ističe da se moramo sećati predaka, koji su svoje živote ugradili u temelj slobodne, samostalne i suverene Srbije, koja danas postoji, uzdiže se i razvija.

- Ako ne budemo cenili njihovu žrtvu, onda su naši životi prazni, samo forma bez smisla i duše - naglasio je ministar.

On je naveo i da od Austrije možemo da naučimo kako se takva mesta održavaju, kako se drži do toga da izgledaju uredno, dobro i da se u njima svaka žrtva, makar i u kamenu jednim brojem, obeleži.

 

 

- U Gornjoj Austriji kažu da u Lincu i okolini, koliko Srba ima na zemlji, toliko ih je ovde i sahranjeno. Oko 50.000 Srba je sahranjeno, a danas oko 50.000 Srba ovde žive i rade i predstavljaju sponu Srbije i Austrije - rekao je Selaković.

Na nama je, ponavlja, da njihovu žrtvu ne zaboravimo, da je spominjemo i da svakim danom živimo u svesti da su oni izginuli da bismo mi danas živeli u slobodnoj Srbiji, koja drži do sebe i ne da na sebe, ali svakome pruža ruku prijateljstva, kako bi u miru gradili bolju budućnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading