PRED SRBIJOM SU VELIKI IZAZOVI Sada bez zelenog svetla ka EU: Šta možemo da očekujemo?
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Sudeći prema najnovijim informacijama iz Brisela, Srbija ni ovog juna neće otvoriti nijedno poglavlje, odnosno klaster, u pregovorima sa Evropskom unijom.

Izostalo je zeleno svetlo članica, pa posle godinu i po nastavljamo da tapkamo u mestu.

Ipak, u Vladi kažu da je međuvladina konferencija, koja će biti održana 22. juna, politički signal da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima. Za godinu i po – nijedno otvoreno poglavlje.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, ističe da je važnije to što će politička međuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.

- To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima - smatra ministarka.

Očekivalo se da će biti volje da, od ukupno šest klastera, otvorimo dva - iz oblasti ekonomije, i drugi o zelenoj agendi i ekologiji. Uslov za to, prema novoj metodologiji, jeste da ispunimo prelazna merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, čak devedeset osam.

- Najkonkretnije merilo jeste izmena Ustava koja treba da dovede do konačne nezavisnosti pravosuđa u Srbiji zajedno sa nizom dokaza da je ta nezavisnost u praksi zaista ostvarena. Krenuli smo prekasno - rekla je Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

U Nacionalnom konventu ne spore da se u poslednja tri meseca pojačano radilo, i da su pregovaračke pozicije za klaster tri poslate u Brisel, ali znalo se, kažu, da to nije dovoljno, jer su pred Srbijom veliki izazovi.

- Ovde pre svega mislimo na izazove koji postoje u reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije, u radu nezavisnih institucija u radu parlamenta. Takođe u oblasti slobodnih i nezavisnih medija. Dakle, puno posla pred ovom državom i puno izgubljenog vremena. Moramo biti svesni da se konkretni koraci moraju napraviti, inače nova metodologija će još više ukočiti proces evropskih integracija - istakao je Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Od međuvladine konferencije, glavno očekivanje, da Brisel razjasni nejasnoće. Srbija mora da zna precizno kako se otvara klaster, koja su merila i kako će se koristiti novac iz investicionih fondova, što je takođe novina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading