DRAMA NA NEBU Kineski lovac u akciji (VIDEO)
Foto: chinamil.eng

Incident bi mogao da stvori novi razdor između nacija koje pokušavaju da obnove veze nakon minimuma koji traje od 2020. godine, kada je Kanbera pozvala na nezavisnu istragu o poreklu COVID-19, a Peking je odgovorio trgovinskim barijerama.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles rekao je da je avion kineske avijacije J-10 ispustio sugnalne rakete iznad i nekoliko stotina metara ispred australijskog helikoptera "MH60R Seahavk" na rutinskom letu u subotu.

U incidentu, koji se dogodio tokom operacije sprovođenja sankcija Severnoj Koreji, niko nije povređen.

Premijer Entoni Albanez rekao je da je "neprihvatljivo" da australijsko odbrambeno osoblje bude izloženo riziku u međunarodnom vazdušnom prostoru.

 

 

U utorak je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao da je australijski helikopter namerno leteo u blizini kineskog vazdušnog prostora u "provokativnom potezu" koji je ugrozio pomorsku vazdušnu bezbednost.

"Australijski vojni avion je leteo blizu kineskog vazdušnog prostora na preteći način", rekao je portparol Lin Đian na redovnom brifingu za novinare.

"Kineska vojska je preduzela mere na licu mesta kako bi upozorila australijsku stranu", rekao je on, dodajući da je situacija rešena na način u skladu sa kineskim zakonom i propisima, te da je profesionalna i bezbedna.

"Kina je uložila ozbiljne proteste australijskoj strani zbog njenih rizičnih poteza", rekao je Lin.

"Pozivamo australijsku stranu da odmah prekine provokacije i pompe kako bi sprečila nesporazum i pogrešnu procenu," dodao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading