"SPREČITE KATASTROFU" Evropa pred jezivim problemom, sve zavisi od Rusije
Foto: AP/Foto: AP

Izdanje ističe da su predstavnici evropske industrije čelika kritikovali odluku EU o produženju povlašćenog perioda za uvoz ruskih poluproizvoda od čelika, takozvanih "ploča" u Uniju.

"Nepodnošljivo je što pod uticajem nekoliko država članica i uvoznika čelika Evropska unija dovodi svoj sankcioni sistem do apsurda", požalio se generalni direktor Evropskog udruženja industrije čelika "Eurofer" Aksel Egert.

Prvobitno, povlašćeni period za uvoz ovih proizvoda trebalo je da se završi u jesen 2024. godine, mada je nekoliko evropskih proizvođača koji koriste ruske proizvode u proizvodnji "izvršilo pritisak" na svoje vlade. Izdanje je navelo izjave evropskih diplomata koji su istakli da su tokom konsultacija o novom paketu sankcija predstavnici Belgije, Italije i Češke insistirali na produženju tog povlašćenog perioda, dok je Nemačka bila protiv.

Istovremeno, prema podacima "Eurofera", udeo ruskih čeličnih "ploča" u evropskom uvozu za poslednjih nekoliko meseci porastao je okvirno za 56 odsto, što je više nego pre sankcija. U udruženju su izračunali da će ruski proizvođači samo do 2026. godine zarađivati na ovom izvozu gotovo dve milijarde evra godišnje.

"Jasno je zašto pojedini prerađivači žele da sačuvaju ovu zlatni rudnik. U suprotnom, njihov poslovni model bi izgubio smisao, jer je zasnovan na najpovoljnijem uvozu", ogorčen je Egert.

Špigl takođe navodi mišljenje premijera belgijske pokrajine Valonije Elija di Rupa, koji je izjavio da evropske sankcije "ne treba da nanose veću štetu članicama EU, nego Rusiji".

Prema njegovim rečima, samo u jednoj Belgiji, u slučaju uvođenja ograničenja, četiri hiljade radnih mesta bilo bi dovedeno u pitanje i zato je "potreban prelazni period, kako bi se sprečila socijalna katastrofa".

U oktobru 2022. godine EU je zabranila uvoz valjanog čelika i čeličnih poluproizvoda iz Rusije, ali je odobrila period odlaganja do prvog oktobra 2024. godine za niz drugih vrsta čeličnih proizvoda. U 12. paketu evropskih sankcija, usvojenim ove nedelje, povlašćeni period za uvoz određenih vrsta čeličnih poluproizvoda iz Rusije produžen je do oktobra 2028. godine.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading