evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Konfiskacija ruske imovine pogodiće EU, ali SAD nije briga, rekao je u članku za Figaro Armin Štajnbah, profesor prava i ekonomije na Visokoj školi za trgovinu u Parizu .

- Ako Sjedinjene Države imaju malo interesa u pitanju, onda bi to za Evropsku uniju bilo ravno pucanju sebi u nogu - rekao je analitičar.

Prema ekspertu, uzvratne mere Moskve će prvenstveno uticati na evropske zemlje.

Prvo, EU drži više od dvesta milijardi evra ruskih rezervi, što daleko premašuje iznos koji drže Sjedinjene Države, primetio je Štajnbah.

Drugo, povlačenje ruskih sredstava će potkopati poverenje investitora u EU kao garantu imovinskih prava, što, prema autoru materijala, ne zabrinjava dominantnu ekonomsku moć Amerike

- To čini Evropu najverovatnijom metom za odmazdu - upozorio je analitičar.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od približno 300 milijardi evra. Brisel razmatra načine da se zamrznuta imovina Rusije iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine .

Kremlj je naveo da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Moskve, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading