evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjasnio se na mreži Iks protiv predloga šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se u EK uvede novo mesto evropskog komesara za odbranu, smatrajući da će ovo prekršio bi temeljne ugovore Evropske unije.

Dan ranije, šefica EK je, držeći svoj izborni govor na kongresu Evropske narodne partije u Bukureštu, rekla da ako bude ponovo izabrana za predsednicu Komisije u drugom mandatu do 2029. godine, ona će uvesti mesto evropskog komesara za odbranu, a takođe će, na prvom mestu, pokrenuti pitanja odbrane EU.

„Komesar za odbranu... mogao bi biti koristan. Ali mesto komesara za odbranu je pogrešno i nije u skladu sa sporazumima EU“, napisao je Borel.

On je takođe naglasio da „odbrambena politika i oružane snage će ostati u isključivoj nadležnosti država članica EU“.

„U potpunosti delim stav nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa: prioritet se sada mora dati boljoj koordinaciji odbrambene politike među državama članicama“, objasnio je on.

Izbori za Evropski parlament biće održani u zemljama EU od 6. do 9. juna. Nakon izbora biće obnovljen sastav Evropske komisije, a biće imenovan i novi šef Evropskog saveta, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading