Ruska duma
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Rumunima i Bugarima biće potreban pasoš kada prelaze kopnene granice u susedne članice EU. Odlukom Evropskog saveta proširuje se Šengenska zona na 25 od 27 članica evropskog bloka. Šengenska zona takođe obuhvata Norvešku i Švajcarsku, koje nisu deo EU, ali ne uključuje Irsku i Kipar.

Austrijski mediji sinoć su javili da je Beč povukao veto i saglasio se sa dokumentom kojim će Rumuniji i Bugarskoj biti dozvoljen bezvizni ulazak vazduhom i pomorskim putem, što bi mogao biti prvi korak ka članstvu u Šengenskoj zoni.

U dokumentu se nalaze i tri austrijska uslova za puno članstvo, među kojima je i povećano prisustvo Agencije EU za zaštitu granica Fronteks u Rumuniji i Bugarskoj, te dodatna novčana sredstva Evropske komisije za zaštitu spoljnih granica i pojačane provjere na spoljnim kopnenim granicama bloka.

Savet EU na nivou ministara unutrašnjih poslova saglasio se u decembru prošle godine sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali su odgođene odluke za Bugarsku i Rumuniju. Austrija je blokirala prijem ove dve zemlje uz objašnjenje da su slabi u svojim naporima u borbi protiv ilegalne migracije na njihovim teritorijama.

Austrija dozvolila ulazak u šengensku zonu vazdušnim putem

Austrija je postigla sporazum sa Bugarskom i Rumunijom oko ulaska u šengensku zonu vazdušnim putem, a obe zemlje su ispunile austrijske zahteve, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokument je poslat predsedavajućoj zemlji EU, Španiji, a sada je na predsedništvu i Evropskoj komisiji da sprovedu u delo bugarsku i rumunsku aplikaciju za ulazak u šengensku zonu, preneo je bečki Kurir.

Nakon razgovora o ulasku u Šengen vazdušnim putem polovinom decembra, koji su obavili ministri unutrašnjih poslova tri zemlje, pregovori su finalizovani.

Austrija je zahtevala povećanja misija Fronteksa u Bugarskoj i Rumuniju, izdvajanje finansijskih sredstava od Evropske komisije za stabilnu zaštitu spoljnih granica EU u dve zemlje, kao i strožu kontrolu na kopnenim granicama u Bugarskoj i Rumuniji za tražioce azila, posebno iz Avganistana i Sirije, koji se trenutno nalaze u Austriji.

Bečki Kurir objašnjava da vazdušni Šengen znači da putnici iz Rumunije i Bugarske neće više morati na aerodromima da prolaze kroz terminale za treće zemlje. Ova odluka će stupiti na snagu u martu 2024. godine, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
EU

Komentari (0)

Loading