EDTŠTADLER "IMAM SJAJNU VEST!" Države članice EU potvrdile politički sporazum o Instrumentu za Zapadni Balkan
Foto: Shutterstock

"Sjajna vest! Danas su zemlje članice EU potvrdile politički sporazum o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan vrednom šest milijardi evra", navela je Edtštadler na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Edtštadler je dodala da će finansijska pomoć i konkretne koristi, u zamenu za reforme, bliže povezati Zapadni Balkan i EU.

"Zapadni Balkan je deo porodice EU!", navela je ona, a njenu objavu prenelo je na svom nalogu na Iksu i stalno predstavništvo Austrije u EU.

Oglasilo se i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je na Iksu ocenilo da je reč o odličnim vestima iz  Brisela za sve prijatelje Zapadnog Balkana.

"Države članice EU upravo su potvrdile novi instrument za reformu i rast za region. Dugo smo tražili ovaj finansijski podsticaj od šest milijardi evra kako bismo podržali reforme naših partnera i postepenu integraciju u EU", navedeno je na nalogu austrijskog ministarstva.

Predsedništvo Saveta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji je centralni deo Plana rasta za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila u novembru 2023.

Očekuje se da će se instrumentom, kojim se pokriva period od 2024. do 2027. godine, partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve miljarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima.

Kako je ranije saopšteno iz Saveta EU, instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Cilj Instrumenta je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovo ekonomsko približavanje EU na osnovu "ambizioznih reformskih agendi". 

Pored toga, Instrument će promovisati usklađivanje partnera sa vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading