Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Predstavnici zemalja članica EU i poslanici Evropskog parlamenta ranije su dogovorili odluku o produženju bescarinskog uvoza ukrajinske poljoprivredne robe na godinu dana do 5. juna 2025. godine, ali su postavili gornju granicu obima uvezenih proizvoda, navodi se u saopštenju iz Evropskog parlamenta.

- Kao deo jačanja mera za zaštitu evropskih farmera, obezbeđeno je sredstvo ’kočnice u slučaju nužde’ za posebno osetljive proizvode kao što su živina, jaja, šećer, ovas, kukuruz i med - navodi se u dokumentu.

Instrument za ukidanje bescarinskog režima za proizvode iz Ukrajine biće aktiviran ako njihov obim pređe prosek za period od druge polovine 2021. do 2023. godine. U stvari, to znači smanjenje obima u odnosu na prošlu godinu, kada je roba iz Ukrajine koja je preplavila EU, uz druge razloge, izazvala masovne proteste evropskih farmera. Kada prosek bude premašen, EU će Ukrajini vratiti uvozne dažbine.

Prethodno su ovu odluku odobrili stalni predstavnici zemalja članica EU.

Belgijsko predsedavanje Savetom EU saopštilo je da se tom odlukom uspostavlja ravnoteža između podrške Ukrajini i zaštite poljoprivrednih tržišta EU.

Sada novi dokument mora da odobri Evropski parlament na plenarnoj sednici u aprilu, kao i Savet EU, nakon čega će biti objavljen u zvaničnom listu i stupiti na snagu. Važeća odredba o bescarinskom uvozu ukrajinske robe važi do 6. juna 2024. godine, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading