Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nakon što lideri EU ranije ovog meseca nisu uspeli da se dogovore o planiranom četvorogodišnjem paketu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, zvaničnici su tražili alternative da spasu Kijev od nadolazeće budžetske krize, navodi list.

Zvaničnici koji su učestvovali u razgovorima, kažu za FT da se plan EU odnosi na garancije koje bi dale zemlje članice, što bi omogućilo Evropskoj komisiji da pozajmi do 20 milijardi evra kako bi pomogla Ukrajini.

O planu se i dalje pregovora, a tačan iznos biće određen u skladu sa potrebama Ukrajine i njene vojske.

Ono što je najvažnije, ovakav plan ne bi zahtevao garancije svih 27 članica Unije, sve dok bi ga podržale i zemlje sa najvišim kreditinim rejtingom.

Time bi, prema pisanju lista, EU mogla da zaobiđe veto Mađarske jer ne bi bila neophodna jednoglasna podrška.

Nekim zemljama, uključujući Nemačku i Holandiju, trebalo bi odobrenje parlamenta, što je proces za koji se zvaničnici nadaju bi mogao da bude završen na vremem kako bi Ukrajini bila poslata pomoć do marta 2024. godine.

Ukoliko bi se evropski lideri dogovorili oko plana do 1. februara, Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi da oslobodi oko 900 miliona dolara koji bi Kijevu pomogli da izbegne štampanje novca i rast inflacije, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading