Zaharova: Region na ivici sukoba
EPA/MAXIM SHIPENKOV

"Takvo poređenje je u osnovi pogrešno, jer za razliku od Minskih sporazuma, sporazumi postignuti u februaru-martu između Beogarda i Prištine su isključivo usmeni", rekla je ona.

Ranije je Miroslav Lajčak izjavio da bi sporazumi koji su postignuti između Beograda i Prištine početkom godine trebalo da budu "vodič" za smanjenje napetosti i dodao da se oni razlikuju od Minskih sporazuma za Ukrajinu po tome što je u njih uključena EU.

Rezolucija 1244

Zaharova je ukazala da problem nije u tvrdoglavosti Beograda, već u štetnosti samog pristupa kojim se zanemaruju nacionalni interesi Srbije i promoviše takozvana nezavisnost KiM uz ignorisanje osnovne Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ona je predočila da, uprkos očiglednom neuspehu posredovanja EU u dijalogu o Kosovu i Metohiji, Brisel nastavlja da ponavlja da je EU neophodna za rešavanje problema u regionu, dok istovremeno svojim rukama "zakopava" briselske sporazume Beograda i Prištine iz 2013-2015. godine, koje evropski zvaničnici već naglas pokušavaju da zaborave, kao da nisu postojali.

Minski sporazumi

"Ovde je analogija sa Minskim sporazumima čak prikladna: u oba slučaja potpisani dokumenti nisu bili potrebni Zapadu da bi ih ispunio, već da bi stvorio prednost jednoj od strana, ali i ovde i tamo posledice su žalosne", poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, kao rezultat toga, kosovski albanski ekstremisti ponovo su doveli region na ivicu oružanog sukoba, antisrpsko nasilje u pokrajini dostiglo je kritične razmere, nada u pošteno dugoročno rešenje bledi pred očima, dok se Zapad, po ustaljenoj navici pretvara da je jedinstveni mirotvorac.

"Ispada da je u shvatanju evropskih zvaničnika, grubo kršenje međunarodnog prava, odbacivanje preuzetih obaveza, dugoročno podsticanje agresivne srbofobije Prištine, idealna zapadna agenda na Balkanu. Alarmantna logika, alarmantne činjenice", zaključila je Zaharova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading