Prizren
Foto: Alo/Profimedia


U centru Prizrena, 13. juna 1999. godine, dogodio se tragičan događaj koji je obeležio nemačku prisutnost na teritoriji Srbije nakon Drugog svetskog rata. Dva Srbina, Žarko Andrijević i Slavko Veselinović, postali su prve žrtve nemačke vojske u ovoj zemlji nakon rata, kada su na njih ispalili čak 220 hitaca. Njihova namera je bila da napuste nesiguran Prizren svojom starom žutom "ladom", ali su nažalost postali žrtve tragičnog nesporazuma.


U to vreme, Prizren je bio suočen sa dvostrukom okupacijom - terorista iz UČK i nemačkog Kfora. Malobrojni preostali Srbi u Prizrenu osećali su se nesigurno, s obzirom na okolnosti u kojima su se našli. Ovaj događaj dodatno je pogoršao već napetu situaciju u gradu.

Nakon sudskog procesa, nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom krsta časti Bundesvera za besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti. Ferko je na suđenju izjavio da nije ubio iz želje, već iz nužde, tvrdeći da je pogodio metu. Ovaj čin hrabrosti i posvećenosti dužnosti dodatno je istakao napetost koja je vladala u tom periodu.


Dvojica Srba, Žarko Andrijević i Slavko Veselinović, naišli su na nemačke vojnike i albanske pripadnike UČK dok su pokušavali da napuste Prizren. Nemački vojnici su ispalili hitac upozorenja, a situacija je eskalirala kada su Srbi krenuli unazad. Ovaj tragičan nesporazum doveo je do gubitka dva života i ostavio dubok trag u istoriji Prizrena.

(Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading