NE JAVLJAJTE SE NA OVAJ BROJ TELEFONA Možete da izgubite sve lične podatke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lažni pozivi sa broja 015214662659

U poslednje vreme sve je više prijava o uznemirujućim pozivima sa broja 015214662659, upozorava Tellows. Čini se da je to novi oblik telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju da pribave lične podatke primaoca pretvarajući se da rade u zdravstvenom osiguranju.

Kada se poziv prihvati, kompjuterski glas pozdravlja pozivaoca sa ponudom da uštedi novac na osiguranju, prenosi Feniks Magazin.

Ping pozivi i njihov cilj

To su takozvani ping pozivi koji testiraju postojanje i reakciju osobe koja se poziva. Cilj prevaranata je da dobiju lične podatke pod pritiskom. U slučaju povratnih poziva, prosleđivanje nakon pritiska na taster „1“ može dovesti do visokih dodatnih troškova za pozivaoca.

Izazovi i rizici

Ovaj oblik prevare predstavlja izazov za potrošače i pružaoce zdravstvenih usluga. To zahteva veću svest i odgovarajuće mere za zaštitu od finansijske i lične štete. Problem ne treba potcenjivati jer se 75% svih poziva navodnih kompanija za zdravstveno osiguranje može klasifikovati kao neželjena pošta ili phishing.

Rešenja za zaštitu

  • Ne javljajte se: Ako prepoznate sumnjivi broj, nemojte se javljati i odmah ga blokirajte.
  • Pokrijte i blokirajte broj: Ako pozovete i sumnjate na prevaru, pokrijte i blokirajte broj.
  • Nastavite sa blokiranjem: U slučaju poziva sa drugih brojeva, nastavite sa blokiranjem i nakon nekog vremena više nećete biti u „bazi podataka“ jer niste lakoverna žrtva.

Podizanje svesti o ovom problemu i preduzimanje pravih koraka može zaštititi potrošače od potencijalne finansijske i lične štete.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading