Crkva
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nekada se kumstvo prenosilo s kolena na kolena, ali se situacija u prethodnih nekoliko godina promenila, te mladenci i osobe koje žele da se krste ili krste svoje dete, sami biraju ko će im kumovati.

Pored gorenavedene izreke postoji i ona da se "kumstvo ne odbija", a mnogi veruju da, ukoliko odbijete da budete nečiji kum ili kuma, na sebe navlačite greh i jednu vrstu proklestva.

Da li je to istina, upitan je sveštenik Aleksandar Milovanović, piše Blic.

- Mislim da sam samo nekoliko puta čuo da je neko odbio kumstvo, jer je biti kum u našem narodu, pre svega, jedna velika čast. Ljudi obijaju da budu kumovi zbog mnogo stvari, a jedna od njih je novac koji bi svedok pred Bogom trebalo da izdvoji. U današnje vreme tako nešto ne možemo osuditi - započinje sveštenik.

Prema njegovim rečima, sasvim je u redu da osoba koja oseća da nije spremna na kumstvo zbog duhovnih, religioznih ili materijalnih stvari, isto i odbije.

Na pitanje da li je istina da će odbijanje kumstva toj osobi doneti proklestvo, sveštenik odgovara kratko:

- To je obično sujeverje, a poznato je da sujeverje i pravoslavlje ne idu zajedno.

Kako kaže, danas se dosta toga promenilo kada je kumstvo u pitanju i ističe da omladina olako gleda na sve to.

- Nekada se znalo. Stara kumstva su bila neraskidiva. Danas mladi zovu prijatelje koje poznaju nekoliko meseci ili godina, onda se posvađaju, kumstvo "pukne", a zapravo bi kum trebalo da nam bude duhovni vođa, posebno kada odlučujete ko će vas krstiti dete - zaključuje sveštenik Aleksandar Milovanović.

Blic

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ovako izgleda mesto na kojem je Danka Ilić stradala pre 19 dana. Cveće je uvelo, a igračke koje su ostale slamaju srca svakom ko prođe tuda i podsećaju na tek započeto detinjstvo 💔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading