Miloš Đorđević
Foto: Printscreen//TV PRVA

Dvojica srpskih naučnika rodom iz Pirota, dr Miloš Đorđević molekularni biolog i njegov prijatelj mašinski inženjer Miljan Rančić uspeli su da prevaziđu sve prepreke koje su im se našle na putu i da na osnovu inostranog patenta pokrenu proizvodnju jednog posebnog uređaja u Srbiji.

Naši naučnici se, kako kažu, čude da se ranije u Srbiji nije znalo za postojanje ove tehnologije, ali, nažalost, zahvaljujući koroni otvorili su se vidici. Ono što je interesantno, njihov uređaj za dekontaminaciju vazduha sa efikasnošću od 99, 99 odsto napravljen je prema jedinstvenoj tehnologiji koja se donedavno koristila samo u svemirskim letilicama i stanicama i koja jedina garantuje uništavanje svih vrsta mikrorganizama, bakterija i virusa.

- Odskora on ima primenu u bolnicama, domovima zdravlja, prozvodnji hrane i svim zatvorenim prostorima gde borave i rade ljudi. Veliki broj svetskih laboratorija, instituta, fakulteta, između ostalih i kragujevački Medicinski, dokazali su efikasnost naše "Potok" tehnologije, a posebno su naglasili njenu uspešnost u borbi protiv svih korona virusa - kaže dr Đorđević.

Uz podršku ministarke Danice Grujičić očekuje se implementiranje ove tehnologije u bliskoj budućnosti i kod nas, a uredjaji dvojice mladih naučnika će se, kako kažu, prvo naći na našem tržištu, u sistemu zdravstva pre svega, a onda i širom i Evrope i sveta.

- Tehnologija je zasnovana na ruskom patentu i omogućava mikrobiološko prečišćavanje vazduha sa efikasnošću sa 99, 9 odsto. Uništava sve mikroorganizme i bakterije čak i u zatvorenom prostoru. Efikasnost je velika, a naš cilj je da pokrijemo medicinske ustanove, ali i prehrambenu industriju. Naša tehnologija bi mogla da odgovori na zahteve i jednog velikog događaja, poput EKSPO 2027, a ono što je najvažnije ovakvi uređaji idu u korak sa vremenom i predstavljaju zelenu tehnologiju, odnosno potpuno su bezbedni za životnu okolinu - kaže dr Đorđević.

BEZ FILTERA I HEMIKALIJA

Uređaj radi na bazi jakog električnog polja, a struja je ta koja uništava sve što se nalazi u samom uređaju. Tehnologija je potpuno neselektivna i može, kako tvrde naučnici, da bude efikasna i protiv svih budućih eventualnih pandemija.

- Najveći problem kod bolnica su bolničke infekcije. Ona nije prisutna kod osobe u trenutku dolaska u bolnicu, a najveći problem je koncentracija ljudi na jednom mestu koji su već zaraženi. Ne koristi nikakve filtere, hemikalije, a prilikom rada uređaja ne nastaje ništa štetno - rekao je Đorđević.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading