VREME DA TE BOG SAČUVA, PRETE POPLAVE! Velika količina kiše, jak vetar i grad neće prestajati do ovog datuma
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija/Shutterstock

Danas naoblačenje koje donosi povremenu kišu,a jugu regiona posle podne i grmljavinske pljuskove. Duvaće umeren istočni, a u košavskom području vrlo jak do olujan jugoistočni vetar. Dnevni maksimum ispod proseka od +9 do +15 stepeni Celzijusa.

Ovo pogoršanje je uvod u duži period veoma nestabilnog vremena uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a biće i sve češće pojave lokalnih nepogoda uz veliku količinu kiše, jak vetar i pojavu tuče/grada.

Od petka će malo otopliti, što će svakako povećati količinu dostupne energije u atmosferi te će padavine sve više biti konvektivnog, pljuskovitog, karaktera.

Zbog velike dinamike atmosfere gotovo je nemoguće za više od 24h predvideti položaj i snagu tih naleta nestabilnosti i karte koja su prikazane su samo trenutno stanje koje predviđa ECMWF model.

Subota bi mogla doneti nešto višr sunca ali i dalje uz rizik od jakih pljuskova, dok bi nedelja i prvi deo sledeće nedelje mogli doneti vrlo česte i jake padavine.

Kao poseldica toga nad velikom delom regiona se za narednih nedelju dana simuliraju vrlo visoki padavinski totali koji bi se često kretali preko 45mm taloga, dok bi zapadni, južni i lokalno središnji i severni predeli mogli akumulirati i preko 80mm taloga, a neki delovi uz Jadran i ogromih 200-280mm taloga. Manje padavina samo na istoku i jugoistoku regiona, posebno na istoku Srbije.

Sa ovako visokom prediviđanjima padavinskih totala izvesna je pojava lokalnih izlivanja planiskih potoka i manjih reka kao i značjan porast vodostaja većih reka BiH, zatim Pive, Tare, Lima, Drine, Save, Zapadne Morave… više informacija o time za dan ili dva jer se glavnina padavina očekuje od nedelje do narednog četvrtka, precizira se.

Za sada stoji da bi sve do oko 20.05. bilo čestih pljuskova uz temperature ispod proseka, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading