100 EVRIĆA ZA PEČENJE I RUSKU! Alo! istražuje koliko košta novogodišnja trpeza za četvoročlanu porodicu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock
100 EVRIĆA ZA PEČENJE I RUSKU! Alo! istražuje koliko košta novogodišnja trpeza za četvoročlanu porodicu

Foto: Alo/Vlada Marković

 

 

Novogodišnjih praznika nema bez bogate trpeze, ali sudeći po paprenim cenama pečenja, pića i kolača, mnogi će „postiti“ i sa tugom se prisećati Đoletovih stihova „Al’ se nekad dobro jelo. Baš!“.

Osim pečenja, koje trenutno košta 2.300 dinara (kilogram jagnjetine) i 1.700 dinara (kilogram prasetine), na stolu su obavezni predjelo, ruska salata, sarma, torta i kolači. Naravno, bar flaša žestine i bar četiri litra sokova, bar flaša piva i tri kisele vode.

Za rusku salatu bi trebalo izdvojiti oko hiljadu dinara, jer pod uslovom da je domaćica pravi samo za svoju, četvoročlanu porodicu, treba joj po 300 grama šunke, pakovanje majoneza od 560 ml, pakovanje graška, pola kilograma šargarepe, nekoliko krompira i bar dva jaja. Šunka košta, u proseku, 890 dinara, majonez 340, a tu su i kiseli krastavci kojih nema ispod 140 dinara.

Predjelo, u ovom slučaju „za zub“ i samo u toku dočeka Nove godine, izađe oko 2.500 dinara. Najskuplja stavka je beli sir, koji odnedavno ne može da se nađe ispod 1.100 dinara.

Sarma je obavezna i prave domaćice znaju da je siguran adut i za dva dana posle, kad bi ukućani da jedu, ali ne znaju šta. Dva pakovanja listova kiselog kupusa koštaju 280 dinara, pola kilograma junetine 600, a svinjetine 370 dinara. Dobre sarme nema bez bar malo slaninice, a za 300 grama ovog delikatesa treba iskeširati najmanje 400 dinara.

Tortu je najlakše naručiti, ali najjeftiniju verziju, jedan kilogram, treba platiti 1.650 dinara. Sitni kolači, ako se kupe, koštaju 1.900 dinara. Ukoliko se prave, izaći će i više, jer deset jaja košta od 200 do 230 dinara, kilogram oraha 1.000, a čokolada za kuvanje, 200 grama od 170 do 230 dinara.

Veselja, ma koliko bitan povod bio, nema bez „stimulansa“, a flaša žestokog pića može da se nabavi po ceni od 890 do 1.200 dinara. Gazirani sokovi, u porodičnom pakovanju (2x2 litra) su od 250 do 280 dinara, kisela voda 52, pivo 140 dinara (litar u plastičnoj ambalaži).

Računica je jasna, za četvoročlanu porodicu i ne tako izdašnu novogodišnju trpezu treba izdvojiti minimum 100 evra. Ukoliko dođu gosti, potrebno je sve duplirati, pa procenite da li ćete u Novu sami ili sa društvom!

Jaga ili prase, pitanje je sad?

1 kg jagnjećeg pečenja     2.300

1 kg prasećeg pečenja 1.700

1 kg junetine   1.200

1 kg svinjetine      740

1 kg kačkavalja    1.300

1 kg kulena     1.300

1 kg šunke 890

1 kg pečenice 1.000

1 kg dimljenog vrata  1.000

1 kg belog sira      1.100

1 kg torte  1.650

1 kg sitnih kolača 1.900

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading