SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE Žene koje žele decu treba da urade ovo!
Foto: Printscreen

Staro verovanje kaže da je po Uspenju Bogorodičinom, Sveti Toma u njenom grobu našao samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života.

Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Carigrad.

Kovčeg nije otvaran do vladavine Lava Mudrog. Njegova žena iznenada je obolela i nisu joj mogli da joj nađu lek. Jedne noći ona je usnila kako joj Sveti Toma savetuje da se opaše bogorodičinim pojasom i da će odmah ozdraviti. Lav Mudri izmoli od patrijarha milost i kovčeg bi otvoren, carica Zoa ostavi pojas oko sebe i bi isceljena, a priča o tom događaju kreće u svet.

Na Festivalu srpske trpeze više od 20.000 posetilaca - Alo.rs

U Hercegovini se priča da je jedan čovek u povratku iz lova zatekao ženu upletenu u trnje. Pomogao joj je da se izvuče,a ona mu se predstavila kao Bogorodica i upitala ga koju želju želi da mu ispuni.

Čovek pade na kolena i ispovedi se, reče svoju nesreću, kako on i žena ne mogu da imaju dece.

Bogorodičin pojas

Veruje se da ga je lično Bogorodica isplela od kamilje dlake. Priča kaže da je nakon njene smrti, Sveti Toma je u grobu pronašao samo pojas, ali ne i njeno telo, koje se Uspelo. U 14. veku pojas dospeva do cara Lazara i upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

Bogorodica naredi da je odvede svojoj kući, tamo je žena lepo dočeka, a kad večeraše gošća ustade i dade im neke trave koje nisu do tada videli, reče da su nebeske, pokaza im kako da ih skuvaju i piju tri dana po Maloj Gospojini.

Kako im to pokaza, tako nestade. Oni poslušaše gošću i kroz godinu dana dobiše trojke.

Na pijaci najprodavaniji paprika i paradajz - Alo.rs

Kod Srba ovaj praznik najviše poštuju žene. Dan provode u strogom postu i molitvi, kako bi lakše rađale, a one koje ne mogu imati decu odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici i mole je za milost.

Veruje se da bi na ovaj dan upravo žene morale otići u crkvu i pomoliti se Bogorodici. Kažu da nerotkinjama daruje decu, a bolesne leči ukoliko joj se iskrenom molitvom obratite.

 

Komentari (0)

Loading