POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA Bez maski i sa jednim raspustom manje, ovih 5 novina očekuje učenike (FOTO)
Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Za razliku od prošle, đake ove godine čeka još jedna novina, jer će imati jedan raspust manje u toku školske godine.

Prvog dana škole najveće uzbuđenje je među prvacima i njihovim roditelji. U klupama će se ove godine naći oko 65.200 prvaka, što je slično kao prošle godine. Nastava u školi počeće intoniranjem himne "Bože pravde", što je od prošle godine uvedeno kao zakonska obaveza pred početak svake školske godine.

I ove godine učenici prvog i drugog razreda u Beogradu od Grada su dobili besplatne udžbenike. Udžbenici su već dostavljeni školama i uglavnom podeljeni roditeljima. Za one koji nisu stigli da preuzmu udžbenike u zakazanom terminu, knjige će đake sačekati prvog dana škole.

U predstojećoj školskoj godini neće biti previše novina, a đake čeka nekoliko koje se uglavnom odnose na Kalendar obrazovno-vaspitnog rada i protivepidemijske mere.

Beogradska kupališta zatvaraju se sa početkom školske godine - Alo.rs

Tri raspusta, za đake u Vojvodini četiri

Za razliku od prethodne školske godine kada su osnovci i srednjoškolci imali četiri raspusta, ove godine će imati tri. Imaće zimski, prolećni i letnji raspust, dok je izostavljen jesenji raspust koji je prethodnih godina bio u novembru. Učenicima će jedini neradni dan u tom mesecu biti 11. novembar, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Spojeno sa vikendom imaće pauzu od tri dana.

Školska godina počinje 1. septembra, a prvo polugodište završava se 30. decembra. Đaci će i ove godine imati zimski raspust "u cugu", te će tako spojeno sa praznicima imati pauzu od 23 dana. Drugo polugodište počinje u ponedeljak 23. januara, a završava se 6. juna za osmake, odnosno 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda. Prolećni raspust počinje u ponedeljak 10. aprila i završava se u utorak 18. aprila 2023. godine.

Za srednjoškolce prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra 2022. godine, a završava se u petak, 30. decembra 2022. godine. Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara 2023. godine, a završava se u utorak, 20. juna 2023. godine.

Đaci u Vojvodini imaće četiri raspusta - zimski, sretenjski, prolećni i letnji raspust.

 

Školska godina bez maski

Epidemija virusa korona neće uticati na početak školske godine. Đaci i nastavnici neće morati da nose maske, a planirana je neposredna nastava.

Nadležni su apelovali na roditelje da u slučaju pojave povišene temperature, malaksalosti, kašlja ne šalju decu u školu. Maske se preporučuju osetljivim osobama, sa povećanim rizikom od težih formi bolesti.

Škole su dobile jasna uputstva da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazati na COVID - 19, odmah o tome obaveste roditelja (ili drugog zakonskog zastupnika) da bi preuzeo dete i odveo ga kod lekara. Do momenta dolaska roditelja ili staratelja, učenik treba da bude u posebnoj prostoriji pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi i pritom učenik i zaposleni treba da nose masku.

Dozvoljene ekskurzije i izleti

Dozvoljeno je da se organizuju izleti, ekskurzije, nastava u prirodi. U Uputstvu prosleđenom školama navedeno je da nije neophodno zahtevati podatke o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze niti u mestu gde će boraviti tokom izvođenja navedenih aktivnosti.

Učenici mogu na ekskurziju ukoliko nemaju, niti su imali prethodnih sedam dana simptome kovida. Važno je i da niko od članova porodice u tom periodu nije imao koronu. Škole su u obavezi da obezbede zdravstveni nadzora od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Spajanje odeljenja od petog do osmog

Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju stvorena je mogućnost spajanja odeljenja od petog do osmog razreda. U koliko škola će biti spojena odeljenja još se ne zna. U Uputstvu Ministarstva prosvete prosleđenog školama stoji da ukoliko se spajaju dva odeljenja ne mogu imati više od 15 učenika, a ukoliko se spajaju tri ili četiri odeljenja ne mogu imati više od 10 učenika.

Protiv spajanja odeljenja pobunili su se predstavnici sindikata zaposlenih u prosveti koji kažu da će to uticati na kvalitet nastave, da će dovesti do zatvaranja škola u selima, a da će nastavnici ostati bez posla. U Ministarstvu prosvete tvrde da su tu odluku doneli kako bi izašli u susret direktorima malih seoskih škola da mogu lakše da organizuju nastavu.

Ministarstvo prosvete saopštilo je prošle nedelje da u 102 škole neće biti spajanja odeljenja, dok se za ostalih osam još razmatra kao i da nema govora o stotinama zatvorenih škola, te da će se uvek voditi računa pre svega o učenicima.

POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA Bez maski i sa jednim raspustom manje, ovih 5 novina očekuje učenike (FOTO)

Foto: Alo!/Ognjen Radošević

 

Menja se kombinovani test

Za narednu generaciju osmaka mala matura izgledaće drugačije ukoliko bude usvojen predlog Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Planirano je da se menja treći test na završnom ispitu, te mali maturanti neće polagati kombinovani već će birati jedan od pet ponuđenih predmeta - istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

Od jutros na snazi zimski red vožnje, prvog dana škole gužve na ulicama - Alo.rs

U predlogu izmene Pravilnika o programu završnog ispita stoji da učenici koji završe osmi razred u školskoj 2022/23 godini, kao i naredne generacije osmog razreda, polažu završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i iz jednog od pet predmet koji učenik izabere sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka - biologije, geografije, istorije, fizike, hemije.

U predlogu Pravilnika, u koji je je Euronews Srbija imao uvid, navodi se da se učenik osmog razreda najkasnije do 30 septembra izjašnjava iz kojeg će predmeta, od pet ponuđenih, raditi treći test. Menja se i način bodovanja. Do sada su đaci na testu iz srpskog i matematike mogli da ostvare maksimalno po 13 bodova, dok je kombinovani test nosio 14 bodova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading