novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako da prepoznate lažne novčanice? Koje se najčešće falsifikuju i šta da radite ako je falsifikat završio u vašem novčaniku?

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja objasnio je u emisiji "Jutro" na TV Prva, na koje faktore i elemente zaštite bi trebalo da obratite pažnju.

NE DAJTE DA VAS PREVARE Stručnjaci objasnili razliku između pravog i falsifikovanog novca, a evo kako se lažna novčanica ponaša na svetlu

Foto: Printscreen

 

- Za prvih šest meseci ove godine Narodna banka Srbije konstatovala je 1916 komada falsifikata, to su dinari i strani novac. Dinarskih novčanica imamo 1598 od kojih je za apoen od "2000" konstatovano 1300 slučajeva, što znači da je ovaj apoen dominantan. Ova novčanica se često koristi u dnevnom prometu, a ima veliku vrednost, zato je falsifikatorima posebno interesantna. Krupniji apoen od 5000 se takođe falsifikuje, ali znazno ređe - rekao je on.

Zvuk

Kao prvi faktor prepoznavanja falsifikovanih novčanica Jeremić je naveo zvuk.

- Za originalnu novčanicu od "2000" dinara čuje se jasan oštar zvuk, jer je ona od stoprocentnog pamuka i ima čvrstinu i elastičnost, dok se falsifikat gotovo ne čuje kada se prodrma prstima.

NE DAJTE DA VAS PREVARE Stručnjaci objasnili razliku između pravog i falsifikovanog novca, a evo kako se lažna novčanica ponaša na svetlu

Foto: Printscreen

 

Izgled

Drugi element prepoznavanja je izgled novčanice. On je naglasio da NBS na svojoj internet stranici u delu "Novac - Zaštitni elementi novca", prikazuje sve zaštitne elemente dinarskih novčanica, gde se može videti detaljan izgled dinarske novčanice. 

Hrapavost

Treći element je hrapavost.

- Kada pređete prstima ili noktima preko čela Milutina Milankovića osećate jedan otpor i hrapavost, dok je na falsifikovanoj novčanici sve to potpuno glatko. 

Svetlost

- Kada podignete novčanicu prema izvoru svetlosti u delu koji nije obojen vidite isti lik Milutina Milankovića vrlo jasno, dok se na lažnoj to ne može videti. 

Jeremić istice da falsifikatori ponekad neki zaštitini element uopšte ne imitiraju i potpuno ga izostave, jer nemaju sredstva da verno prekopiraju određeni zaštitni element kao na originalu.

- Serijskih brojeva na novčanici treba da bude dva i moraju biti isti, dok na falsifikatu zna da stoji samo jedan serijski broj. - rekao je.

Naglašava da svi zaštitini elementi moraju biti prisutni da bi se radilo o orginalnoj novčanici.

Evro

Kada je reč o novčanicama evra, on ističe da mogu da postoje razlike u zaštitnim elementima u smislu da neka novčanica ima zaštitni element koji neka druga nema, ali oni zaštitni elementi koje imaju dinarske novčanice, imaju i evro novčanice. 

Za novčanicu od 50 evra, navodi da ona kada se pomera menja boju, dok se kod falsifikata to ne dešava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading