VEČERAS MOGUĆE OLUJNO NEVREME Najnovija letnja prognoza Đorđa Đurića obećava, ali onda sledi hladan tuš
Privatna arhiva

Kako je naveo, za vikend nas očekuje stabilizacija vremena. Sledeće sedmice biće vedro i vrelo.

- U Srbiji će do kraja dana biti nestabilno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepigode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, ali ovakvi procesi ograničeni su na manjim površinama, pa tako nedaleko od njih može proći i bez kapi kiše, napisao je Đurić.

- Maksimalna temperatura biće danas od 26 do 31°C, u Beogradu do 30°C.
U Srbiji će u utorak biti pretežno sunčano ili umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. Kako se zapadnije od našeg područja očekuje nešto niži, a istočnije nešto viši vazdušni pritisak, zbog izraženiog gradijenta, jugoistočni vetar u košavskom području biće u pojačanju i posle podne i uveče biće jak, naročito na jugu Banata i u Podunavlju, stoji u prognozi.

Kako navodi meteorolog, jutarnja temperatura biće od 13 do 17°C, u košavskom području i u Beogradu oko 20°C, maksmalna dnevna od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C.

VEČERAS MOGUĆE OLUJNO NEVREME Najnovija letnja prognoza Đorđa Đurića obećava, ali onda sledi hladan tuš

Foto: Wather2Umbrella

 

- Kasnije posle podne sa zapada se očekuje povećanje oblačnosti, a tokom večeri i noći na jugozapadu, zapadu i severozapadu Srbije očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede se u Srbiji očekuje uticaj ciklona, pa će u sredu, u četvrtak i u petak biti promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, predviđa Đurić.

Očekuju se i obilnije padavine, a biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom. Jugoistočni vetar duvaće još u sredu, u košavskom području jak. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C, stoji u prognozi. 

- Od četvrtka se očekuje skretanje vetra na severozapadni i on će u petak i u subtotu biti jak, jer će sa severozapada jačaiti uticaj anticklona, a ciklon će se premstiti jugoistočno od našeg područja. Severno i severozapadno strujanje doneće sa severa i nešto svežiju vazdušnu masu, pa će maksimalna temperatura u četvrtak i u petka biti od 21-22 do 26-27°C, u Beogradu do 25°C.

VREME NAREDNIH DANA

U subotu se očekuje postepena stabilizacija vremena, pa se u nedelju očekuje pretežno sunčano i toplije, a maksmalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

Jak severozaapdni vetar koji će duvati tokom vikendam, u nedelju do kraja dana biće u postepenom slabljenju, stoji u prognozi Đorđa Đurića.

Prema trenutnim prognozama, tokom sledeće sedmice očekuje nas vedro i pravo letnje i vrelo vreme, jer će naše područje biti pod uticajem viskog vazdušnog pritiska i veoma tole vazdušne mase. Maksimalne temperature bile bi preko 30°C, pa čak i oko 35°C.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine je od 23 do 27°C, piše Đurić.

- Dakle, temperature će još danas i sutra za oko pet stepeni biti više od proseka, dok će od srede do subote biti oko prosečnih vrednosti. Od nedelje i ponedeljka se očekuje osetnijne otopljenje, pa bi maksimalne temperature sledeće sedmice mogle biti znatno iznad prosečnih vrednosti.

- Kada su padavine u pitanju, njih će od srede do petka biti ponegde i u obilnijim količinama i u većini predela palo bi od 10 do 30 mm, na pojedinim lokacijama i preko 50 mm kiše pi kvadrtanom metru, što bi bilo veoma značajno za poljoprivredne i ratarske kulture u ovom delu godine. Nažalost, kako se u narednom periodu očekuje i pojava grmljavinskih oluja i nepogoda, one bi mogle da nanesu štetu poljorivrednim i ratarskim kulturama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading