SINIŠA MALI O MERAMA DRŽAVE Vlada Srbije je već 2020. sa 8,8 milijardi evra pomogla stanovništvo i privredu da umanji posledice pandemije
Foto: Tanjug

"Ponosan sam kao ministar finansija što su Republika Srbija i Udruženje osiguravača već skoro 70 godina članovi Saveta biroa zelene karte i što već punu deceniju vozači u Srbiji imaju ista prava i obaveze kao i ostali u EU, rekao je Mali pred 150 delegata iz 47 evropskih zemalja.

Kazao je da se na tome vidi strateško opredeljenje Vlade Srbije da naša zemlje postane što pre punopravna članica EU i izrazio nadu da će se te u narednih nekoliko godina i dogoditi.

Foto: Tanjug

 

"Od Drugog svetskog rata nije bilo duže globalne krize od ove koja traje od 2020. kada je krenula pandemija kovida-19 koju prate energetska kriza, problemi u lancima snabdevanja i sukob u Ukrajini", rekao je ministar.

"Otvara se veliko pitanje, o kome ćete nadam se danas raspravljati, kako je najbolje raditi da se otklone negativne posledice ove krize na naše građane i ekonomije", naveo je Mali.

On je naglasio da je Vlada Srbije već 2020. sa 8,8 milijardi evra pomogla stanovništvo i privredu da umanji posledice pandemije i u prethodne dve godine smo imali najvišu stopu rasta u Evropi.

"U prvom kvartalu ove godine stopa rasta naše ekonomije je 4,4 odsto, u drugom kvartalu očekujemo od 3,7 do 3,9 odsto. Došli ste u zemlju koja se u vreme najveće krize pokazala veoma stabilnom, a pri tome kada su mnogo veće i jače zemlje poklekle pred krizom, Srbija je i dalje stabilna i ostvaruje visoke stope rasta uz udeo duga u BDP-u od samo 52 odsto", naglasio je ministar Mali.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da je stopa nezaposlenosti niža nego 2019. godine, jer se u Srbiji i dalje otvaraju fabrike, a priliv direktnih stranih investicija prošle godine bio je 3,9 milijardi evra, što je više od rekordne 2019. kada je iznosio 3,8 milijardi evra.

"Srbija je ekonomski stabilna, gradi se, radi se, trenutno gradimo 10 novih autoputeva i brzih saobraćajnica. Kada su javne finansije u pitanju potpuno smo stabilni a nadam se da ćemo u što kraćem vremenskom periodu svi zajedno iz ove ekonomske krize izaći i nastaviti tamo gde smo stali, a to su godine pre krize kada je globalna ekonomija imala rekordne stope rasta“, poručio je Mali.

On je naveo da se osiguravači na Srbiju uvek mogu osloniti, jer se ona, usred ekonomske krize, pokazala vrlo čvrstom, stabilnom i odgovornom.

"Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića 'Otvoreni Balkan' takođe je veoma važna, jer ukida granice između zemalja Zapadnog Balkana, što podrazumeva jači promet vozila i robe, a to je za vas osiguravače bitna informacija", rekao je Mali.

Komentari (0)

Loading