EKSKLUZIVNO Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (4): Pop VENČAO DEVOJKU S MRTVIM MLADOŽENJOM (VIDEO)
Alo

Posle priče o strndžanju, odnosno orgijanju sa decom u pećini Kršior, na teritoriji opštine Majdanpek, nedaleko od sela Debeli Lug, ekipi Alo! je postalo jasno zašto je kult seksa, uz kult mrtvih, toliko prisutan kod Vlaha.

Daleko od toga da ljubav i volja za životom nisu pokretačke energije i kod ostalih naroda, ali činjenica je da samo na prostoru istočne Srbije i danas postoje mistični ritali kojima se utiče na oba pola. Nekima se muškarci „vezuju“ (raznim napicima i bajalicama „ubija“ mu se moć potencije), drugima se vračare služe da spoje dvoje (najčešće jedno od njih ni ne sluti otkud to da mu se odjednom dopada baš ta osoba), ali najjeziviji je običaj venčavanja sa pokojnicima.

Godinu dana živi u kući pokojnika

- Poslednja crna svadba održana je baš u ovim krajevima, u selu Debeli Lug, pre desetak godina. To je jedan od vlaških običaja koji su krajnje čudni, neki od njih su jezivi, neki su korisni - pričao je naš vodič, Rade Stojković Misirac, a mi smo se pretvorili u uvo.

- Kada neko umre mlad, svejedno da li je to momak ili devojka, ukoliko su nevenčani a dugo su zajedno ili su se verili, onda se praktikuje običaj crne svadbe. Češće se dešavalo da mladići ginu, pa se ovaj ritual više vezuje za njih, mada ima slučajeva i kad je obrnuto. Kako god, pokojniku ili pokojnici oblače svadbeno odelo. Ako je reč o muškarcu, pre spuštanja u raku, mlada u beloj venčanici zaklinje mu se na vernost. Sve podseća na svadbu, samo što ove svatovi plaču i kukaju - naveo je Rade.

EKSKLUZIVNO Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (4): Pop VENČAO DEVOJKU S MRTVIM MLADOŽENJOM (VIDEO)Mnoge običaje zabeležile su TV kamere
 

 

Katabaza, golo ništa

Pitali smo Radeta šta znači katabaza, reč koja je najjače odjeknula iz serije „Crna svadba“ koja je dobrim delom bazirana na vlaškim običajima i ritualnim obredima.

- Ništa. Ali, bukvalno nema nikakvo značenje - kratko nam je odgovorio Rade, i verovatno mnogima srušio ko zna kakva očekivanja. U seriji najavljuje pobedu demonskih sila na Zemlji.

Prema njegovim rečima, narednih godinu dana mlada je imala obavezu da živi u kući pokojnog mladića, sa njegovim roditeljima.

- Tokom tog perioda, nije smela da ima nikakvu vezu, ni romantičnu ni seksualnu, sa drugim. Po isteku 365 dana, crna svadba se raskidala i ona je mogla da nastavi sa svojim životom - objasnio je Rade.

EKSKLUZIVNO Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (4): Pop VENČAO DEVOJKU S MRTVIM MLADOŽENJOM (VIDEO)

Alo

 

Venčanje sa pokojnikom pominje se i u „Istoriji Rima“ Nikolaja A. Maškina, baš kao i rasprostranjenost tog običaja širom Rimskog carstva. Očigledno je da je opstao do savremenog doba, a nas je zanimalo da li su devojka i pokojnik morali da registruju brak i kod matičara.

- Ne, ali ih je venčavao sveštenik - istakao je naš vodič, i dodao da ima popova koji rade kao bilo koje drugo preduzeće.

Rajska sveća

Vlasi veruju da živi moraju da obezbede sve što je potrebno pokojniku jer on na onom svetu normalno nastavlja život, naravno, sa precima. Zato su gotovo svi njihovi pogrebni običaji u službi lakšeg prelaska u zagrobni život, odnosno večni boravak u raju. U tome koriste rajsku sveću i pomane (daće) za pokojnike, kao i izlivanje vode za mrtve, ali i otkopavanje pokojnika „da ga još jednom ogreje sunce“ i crnu svadbu, što iz ugla savremenog čoveka izgleda, u najmanju ruku, mračno i čudno.

Posle godinu dana brak se raskidao složenim obredom, a suština je bila u lomljenju svadbenog barjaka na grobu pokojnika.

- Tek posle toga devojke su bile slobodne. Zamislite kako im je bilo, ranije su se mnogo mlađe udavale, često su to bile jedva punoletne devojčice. Ali, sve su to sastavni delovi bogate baštine ovog naroda - objasnio je Rade i najavio zanimljivu priču o kraljici Nataliji.

Prokleta šuma kraljice Natalije

- Šuma sa leve strane nekad davno je pripadala kraljici Nataliji Obrenović. Ona je bila supruga Milana Obrenovića, kralja Srbije. Šuma je ogromna, počinje odavde pa do Kučeva, ima četrdesetak kilometara. Natalija je majka Aleksandra Obrenovića koji je 1903. ubijen u Beogradu, zajedno sa Dragom Mašin koja je bila Natalijina družbenica u Francuskoj i Italiji. Kad se desilo ubistvo njenog sina, kraljica je prešla u katoličanstvo i rešila je da celokupnu imovinu u Srbiji pokloni nekom - otkrivao nam je nepoznate detalje Rade dok smo pokušavali da zamislimo koliko je to 40 kilometara šume.

EKSKLUZIVNO Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (4): Pop VENČAO DEVOJKU S MRTVIM MLADOŽENJOM (VIDEO)

Alo

 

- Prvo je htela da je pokloni ljudima iz ovog kraja, ali niko nije smeo da prihvati poklon zato što su se plašili osvete Karađorđevića, jer su oni smenili Obrenoviće. Potom je htela da je pokloni bogatijim beogradskim porodicama, ali ni one nisu smele da je prihvate. Na kraju, nakon deset godina, darivala ju je Beogradskom univerzitetu, odnosno, Šumarskom fakultetu. Otad je to njihovo ogledno dobro, a u selu Debeli Lug imaju praksu i smeštaj - završio je Rade, koga je angažovala agencija Explore-Serbia i koja nam je omogućila ovo divno putovanje.

 

Istočna Srbija, Timočka krajina i mesta gde žive Vlasi

Severni deo Timočke krajine ide do Zaječara, a kreće od Požarevca. To je ogromno prostranstvo. Opština Majdanpek je najšumovitiji deo i ujedno najveća po površini i najneseljenija opština, ima oko 20.000 stanovnika na celom području. Između Majdanpeka i Bora ima 85 kilometara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading