PAZITE NA SRCE Kardiolog objasnio šta da radimo tokom vrelih dana
Foto: Shutterstock

Kardiolog specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" dr Dejan Munjiza rekao je da je najvažnije da tokom vrelih dana pazimo na srce da ne bismo dobili neke komplikacije.

Moždani udar ili infarkt vrebaju i zdrave ljude, ali prvi na udaru biće hronični bolesnici koji ne idu na kontrole, upozorio je on u Jutarnjem programu TV Pink.

- Hroničnom bolesniku potrebne su kontrole zbog promene terapije, situacije ili promene temperature... Ako toga nema, možemo dobiti velike komplikacije u kardiovaskularnom sistemu, srčani ili moždani udar, pa i emboliju pluća - kazao je on.

Dr Munjiza je opisao i na koji način korona utiče na kardiovaskularni sistem. 

-Korona može da upali srčani mišić, ili da uzrokuje aritmiju, popuštanje i oštećenje organa, pa i moždani udar. Onda pristupamo bolesti kao u ratu, na svim frontovima. Nadamo se da, ako se korona opet razbukta, sistem neće biti tako opterećen kao prošle godine, jer imamo i kovid bolnice i više od 50 odsto vakcinisanih -rekao je on.

Doktor je prokomentarisao i ljude koji se još uvek nisu vakcinisali, a tu opasnu odluku "brane" rečenicom - pa, što da se vakcinišem kada virus svakako mutira.

- To je kao kad bismo rekli, džabe živimo jer se svet menja. Mutacije su normalne u prirodi, ali vakcina i dalje štiti od svakog soja, jer ključni deo virusa nije mutirao - rekao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading