Stanar isekao drvo
Foto: Printscreen/x/@Fermantwiit


Incident koji je potresao Novi Beograd izazvao je burne reakcije među građanima, ali i postavio pitanje odnosa prema drveću u urbanim sredinama. Ovaj neobičan događaj izazvao je polemiku o potrebi očuvanja zelenih površina i odgovornom ponašanju pojedinaca.


Snimak na kome se vidi kako Beograđanin seče drvo na pešačkoj stazi izazvao je ogorčenje među prolaznicima i korisnicima društvenih mreža. Očigledna nonšalantnost i bahatost ovog čina naišli su na osudu, dok su komentari građana pokazali da je incident izazvao veliko nezadovoljstvo.

 

 

 


Građani Novog Beograda izrazili su zgražavanje nad postupkom ovog sugrađanina. Komentari na društvenim mrežama jasno pokazuju da je većina osudila ovakav postupak, ističući da se čak i ako grane drveća smetaju, to ne opravdava potpuno uklanjanje stabla. Oštre reakcije i zahtevi za sankcijama pokazali su da je javnost oštro reagovala na ovaj incident.

 

 

 

- Koliko treba da budeš lud, da u stanu na Novom Beogradu, držiš dve testere za drvo!? - čudio se jedan.

- Dešava se ponekad da grane drveta udaraju u prozor ili nešto slično, ali to nije razlog da se poseče celo drvo, naglašavali su neki:

- Ma, računam, grana, dve ti smetaju, to ti niko ne bi zamerio, ali ovo divljaštvo. Čisto za debelu globu i bukagije - dodao je drugi.


Reakcija JKP "Zelenilo-Beograd"

Iz JKP "Zelenilo-Beograd" stigao je jasan odgovor na ovaj incident. Preduzeće je istaklo da se seča stabala vrši u skladu sa određenim propisima i da je zaštita zelenih površina od izuzetne važnosti. Takođe, istakli su da nesavesno ponašanje pojedinaca treba prijaviti nadležnim institucijama, a da se protiv počinilaca preduzimaju odgovarajuće mere.

- Preduzeće je dužno da sa javne zelene površine, prema godišnjem programu, uklanja stabla ili delove stabala, koja su suva, obolela, fiziološki prezrela, sa aspekta bezbednosti kritična (stabla u procesu izvaljivanja, rizično nagnuta, visoko izrasle krošnje i sl.), oštećena od elementarnih nepogoda, saobraćajnog udesa i slično. Nesavesno ponašanje pojedinaca u vidu nanošenja štete na javnim zelenim površinama uništavanja mobilijara, otuđenja sadnog materijala, bespravne seče, uzurpacije i dr, potrebno je prijaviti Policiji ili Komunalnoj miliciji - naveli su u ovom preduzeću u pismenom odgovoru koji su nam uputili.

- Ukoliko se prilikom redovne kontrole površina koje se nalaze u redovnom Programu održavanja JKP "Zelenilo-Beograd" ustanovi šteta, podnosi se prijava protiv NN lica koju pravna služba "Zelenila" prosleđuje nadležnim institucijama na dalje postupanje - navode u ovom preduzeću i dodaju da se "samo odgovornim ponašanjem prema našem okruženju možemo obezbediti da Beograd bude čist, zdrav i uređen grad".

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading