NIJE SAMO MOSKVA ZABRINUTA Britanci izneli sumnju gde završava ukrajinsko oružje
EPA/ARKADY BUDNITSKY

„Kao i kod svakog sukoba, kada se ubaci oružje postoji rizik od povratnog udara“, rekao je Bigar u nedelju. „Na kraju sukoba, postoji višak oružja koji dolazi u ruke kriminalaca ili terorista.

Bigar, koji je preuzeo čelo NCA u avgustu, rekao je da policija u Velikoj Britaniji i Evropi pazi da se pištolji, mitraljezi i granate pojave na ulicama.

Uprkos uveravanjima od šefa ukrajinske nacionalne policije da se vodi računa o zapadnom oružju, on je rekao da su Evropol ali i druge evropske agencije „budno motre na zapadno pružke“.

Bigar je rekao da NCA još nije videla nikakve dokaze da su kriminalci nabavili oružje iz Ukrajine. Međutim, i Interpol i Europol su upozorili da će oružje neizbežno napustiti zemlju i završiti na crnom tržištu.

Zapadne pristalice Ukrajine priznale su da ne mogu da prate većinu svojih pošiljki oružja kada uđu u zemlju, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prošlog meseca da se ovo oružje u vrednosti do milijardu dolara iz Ukrajine šalje kriminalcima i terorističkim grupama. na Bliskom istoku, u Africi i jugoistočnoj Aziji svakog meseca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao da slanjem desetine milijardi dolara vrednog oružja u Ukrajinu, Zapad sebe čini de fakto učesnikom u sukobu.

RAZLOG ZA UZBUNU, SAD U PROBLEMU Amerika ne može da proizvede oružja koliko Ukrajina može da potroši

Prošlog meseca Putin je tvrdio da su „prekogranične kriminalne grupe“ od Ukrajine dobile „moćno oružje, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane ali drugo i precizno oružje“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading