ČEMU SLUŽE IZBOČINE NA FLAŠAMA ZA PIĆE? Na ova ČUDNA PITANJA 98% ljudi ne zna odgovor
Foto: Shutterstock

Postoje brojne stvari čije funkcioniranje uzimamo zdravo za gotovo, no kad bi vas neko zapitao da mu objasnite zašto, mnogi ne bi znali odgovor. Evo istine o nekim činjenicama koje su vas, verujemo, oduvek zanimale.

1. Zašto flaše gaziranih sokova imaju izbočine na dnu dok flaše vode nemaju?

Izbočine su tu da flašu učine jačom. Kod gaziranih sokova bitno je da flaša može da podnese pritisak od gasova u soku. Takođe, ova se pića često piju ohlađena, a kad se voda hladi, povećava joj se zapremina, a flaša ne sme da pukne zbog toga.

2. Zašto je led klizav?

Led je klizav jedino kad hodate po njemu dok je na rubu tačke otapanja. Do klizanja dolazi jer se molekuli otopljene vode ne mogu spojiti s molekulama smrznute vode na površini. Slično bi se dogodilo da zakoračite na plesni podijum na kojem je hrpa klikera.

3. Koja je prava boja ogledala?

U ogledalu vidimo odraz svega što stavimo ispred, ali jeste li se ikad zapitali koja je boja ogledala? BrightSide piše kako savršeno ogledalo odražava sve postojeće boje, a naučna definicija belog svetla tvrdi da je ono miks svih boja, stoga se ogledalo takođe smatra - belim.

4. Zašto se lepak ne zalepi za unutrašnjost bočice?

Većina lepkova sadrži vodu koja služi kao rastvarač i u bočici ga održava u tečnom stanju. Lepljivo će postati tek kad dođe u kontakt sa vazduhom. Kad ga istisnete iz bočice, u dodiru sa vazduhom voda će ispariti, a lepak će očvrsnuti.

5. Zašto su venčanice bele?

U 19. veku žene su se udavale u haljinama koje su mogle nositi i u drugim prilikama nakon venčanja. Fantaziju o belim venčanjima kasnije su prodali holivudski filmovi, no tradicionalno, samo su bogati mogli priuštiti sebi belu haljinu za venčanje. Tek su pedesetih, zbog razvoja jeftinih materijala, i oni iz srednje klase mogli kopirati takav izgled. Čak i danas se bela venčanica ne nosi u svim kulturama. Primera radi, mlade u Kini i Indiji nose crvene venčanice, koje simbolizuju sreću i uspeh.

6. Koje su boje pruge na zebrama?

Dugo se mislilo da su zebre bele životinje s crnim prugama, no pokazalo se da je upravo suprotno. Zebre su u majčinom trbuhu crne, a tek kasnije im se pojave bele pruge.

7. Zašto sok od narandže ima toliko grozan okus nakon što ste oprali zube?

Pasta za zube zbunjuje vaše ukusne pupoljke te im privremeno smanji sposobnost za osećaj slatkoće, što znači da se ukus nekih napitaka promeni. U soku od narandže smanjena je slatkoća, ali zato se jače oseća gorčina.

8. Zašto nam se znoje dlanovi kad smo nervozni?

Kad smo nervozni, znojimo se od stresa. Podiže nam se novi adrenalina u telu te nam srce počinje brže kucati. Osnovna funkcija znoja je kontrolisanje telesne temperature, a dlanovi i stopala imaju veoma visoku koncentraciju znojnih žlezda.

(Srbija danas)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading