Minakši hram u srcu Indije, ništa lepše u životu niste videli: Urbana legenda o ovom kompleksu se i dalje prepričava (FOTO)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

To je neodoljivo i dezorijentisano, ali to je samo ukus onoga što čeka hodočasnika ili turiste u hramu Minakši u gradu Madurai na jugu Indije. Sa svojim brojnim kulama i svojim povezanim svetim prostorima, otelotvoruje aktivni nastavak drevnog niza verskih i umetničkih tradicija u južnoj Indiji.

Danas približno 20.000 ljudi dnevno poseti gotovo 700.000 kvadratnih stopa prostora hrama Minakši, uključujući dva glavna svetilišta i desetine svetilišta različitih veličina. Oivičen visokim zidovima i kapijama, predstavlja zbunjujuću kolekciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora: malih, tesnih svetilišta, prostranih sala, niskih i visokih plafona, tame, svetlosti. vreve, tišine i haosa. Sve u svemu, sadrži oko 30.000 skulptura.

Osnovao bog i vladao božanski par

Mnoga sveta mesta i građevine u Indiji imaju mitsko poreklo, a grad Madurai blizu južnog vrha potkontinenta u državi Tamil Nadu nije izuzetak. Prema tradiciji, bog Indra je pre više od 3500 godina postavio mali toranj preko prirodno oblikovanog kamenalingamu znak odanosti Šivi , jednom od primarnih božanstava u ogromnom hinduističkom panteonu. (Tipično smatran bogom uništenja, Šivine karakteristike takođe uključuju stvaranje i muškost.) Drugi bogovi sledili su Indrino vođstvo i počeli tamo da obožavaju. Ubrzo je ljudski poklonik bio svedok čudesne scene bogosluženja u lingamu i obavestio lokalnog kralja Kulašekhara Pandju, koji je na tom mestu sagradio hram.

Priča o liku Minakši takođe je legendarna. Opisuje kralja Pandije, Malajadvaju, koji se nadao sinu nasledniku. Pažljivo je izveo vatrenu ceremoniju tražeći da bogovi ispune ovu želju. Umesto toga, dodeljena mu je ćerka Minakši, koja je rođena sa tri dojke. Bogovi su rekli kralju da se ne brine, već da odgaja Minakši kao hrabrog ratnika, baš kao što bi to učinio sa sinom, i da će, kada odraste i upozna svoju pravu ljubav, njena treća dojka nestati. Minakši se pokazala nadarenom u borbi, osvajajući u svim pravcima. Međutim, kada je pokušala da napadne sever, suočila se sa Šivom, koji obitava na planini Kailaša, duboko na Himalaji. Ugledavši ga, jedna od njenih grudi je otpala i proročanstvo se ostvarilo.

Kumaraguruparar, veliki tamilski pesnik i bhakta Šive iz sedamnaestog veka, opisao je ovaj trenutak:

Kada je ugledala Šivu na bojnom polju, nestala je treća kriva dojka. Sramežljivo mu se poklonila i zaprepastila se kad je videla da je odjednom imala samo dve dojke.

Minakši hram u srcu Indije, ništa lepše u životu niste videli: Urbana legenda o ovom kompleksu se i dalje prepričava (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

Njeno srce je bilo ispunjeno samo njim. Slatko ga  je pogledala bočnim pogledom i osećala se stidljivo. 

Još jedan glavni bog u hinduističkoj veri je, Višnu (u liku Minakšijevog brata), predsedavao je venčanjem Šive i Minakši, a božanski par je stvorio svoj dom na Maduraju, gde su vladali (i simbolično i dalje vladaju) kao kraljica i kralj.

Kompleksni plan hrama

Najraniji hram na Maduraju verovatno je izgrađen u 7. veku ne, ali kompleks hrama koji danas doživljavamo u velikoj meri je delo dinastije Najak u 16. i 17. veku. Proširili su kompleks i redizajnirali okolne ulice u skladu sa svetom tradicijom Vastu Šastre (hinduistički tekstovi koji propisuju oblik, proporcije, mere, tlocrt i raspored arhitekture).

Hram Minakši je glavni primer dravidske arhitekture - stila hinduističke arhitekture uobičajenog u južnim državama Indije. Karakteristike dravidske arhitekture često uključuju natkrivene tremove na hramovima, visoke kule sa ulaznim kapijama na dve ili više strana, hodnike sa više stubova i rezervoar za vodu ili rezervoar za ritualno kupanje.

Dva glavna svetilišta (kojima mogu pristupiti samo hinduisti) nalaze se u središtu kompleksa: jedno posvećeno Minakši (koja se smatra manifestacijom boginje Parvati), a drugo posvećeno Sundarešvari ili „Lepom Gospodaru“ (oblik boga Šiva).

Zlatozavršni, vidljivo samo sa visoke tačke gledišta, pokriva svako od ovih svetilišta. Ispred svakog svetilišta nalazi se mandapa (stubića, struktura nalik na trem) kroz koju hodočasnici prolaze dok se probijaju do garbagrihe (najunutarnijih svetih područja svetišta).

Svakog petka uveče, izvajane figure Minakši i Sundarešvare postavljaju se na ljuljašku u hramu i nežno ljuljaju u imitaciji romantičnog interludija, a svakog proleća se slave u masivnom višednevnom festivalu.

Minakši hram u srcu Indije, ništa lepše u životu niste videli: Urbana legenda o ovom kompleksu se i dalje prepričava (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

Gopuras

Sada se vraćamo na najuočljivije obeležje kompleksa - masivne kule ili gopure , koje su zapravo ulazne kapije. Neki posetioci hrama Minakši na Maduraju pogrešno shvataju gopure za svete hramove i svetinje.

Reč gopura može se izvesti iz tamilskih reči ko što znači „kralj“ i od purama što znači „spoljašnjost ili kapija“; ili od sanskrta ide u značenju „krava“ i puram što znači „grad“.

Ovde je četrnaest gopuraotprilike orijentisan na kardinalne smernice i uz bok ili hram Minakši ili Sundarešvara, ili celo zidanje.

Oni se uglavnom povećavaju u visini kada se neko udaljava od centra kompleksa, jer su najudaljeniji delovi neprekidno dodavani nizom vladara, koji su naručivali sve veće kule u znak svoje moći i predanosti. Gopuras deluju kao simboličko obeležije svetog prostora u kojima rukovodi i najviše su prekrivena obiljem jarko obojenim renoviranjem ličnosti predstavljaju bogove i demone.

Minakši hram u srcu Indije, ništa lepše u životu niste videli: Urbana legenda o ovom kompleksu se i dalje prepričava (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

Najviša gopura visine je približno 170 stopa i sadrži više od 1500 figura koje se popravljaju i prefarbavaju svakih dvanaest godina. Ovo mnoštvo figura jarkih boja uzbuđuje neke posetioce, a druge odbija.

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading