mačka
Foto: Shutterstock

Prikupljanje raznih predmeta je bezopasno ponašanje vaše mačke, ali nekada može biti razlog za zabrinutost, piše Pet magazine.

Zašto krade?

* Predatorska priroda - Ako mačka krade biftek sa vašeg tanjira ili pileće krilo sa kuhinjskog pulta, nije nužno gladna. Ona je prirodni predator, a serviranje hrane u činiji ne zadovoljava njen lovački instinkt.

* Glad - Možda krade hranu zato što je gladna.

* Traži pažnju - Da li joj, kada nešto ukrade, poklanjate pažnju? Čak i ako joj samo govorite, to je oblik pažnje, pa je podstičete da ponovi ponašanje.

* Dosada - Možda je to igra. Ako nema dovoljno stimulacije tokom dana, ona pronađe način na koji će da se zabavi.

mačka

 

 

Kako je zaustaviti?

* Ako često krade hranu, potrudite se da ne dobije priliku da se nađe u blizini vašeg tanjira. Ne zaboravite da postoji puno ljudskih namirnica koje su loše za mačke.

* Ako je lopov koji traži pažnju, davanje puno igračaka, pažnje i podsticaja tokom dana odvratiće joj pažnju od krađe.

* Ako smatrate da kuća pripada mačkama i da vi samo plaćate račune, onda to nije krađa, već samo zaduživanje na određeno vreme.

mačka

 

 

Razlog za brigu

Krađa i skrivanje predmeta su obično bezopasno ponašanje, ali mogu biti razlog za zabrinutost. Na primer, gumice za kosu, spajalice mogu lako da se progutaju tokom igre i to može da izazove problem. Jedna veterinarka je iz creva mace izvadila 50 gumica za kosu i gornji deo kupaćeg kostima iz stomaka druge! Ako krađe postanu učestale i izgledaju neobično, potražite savet veterinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading