Aleksandar Veliki
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Preko 50 godina, istraživači su bili prilično uvereni da tri kripte u Vergini u Grčkoj pod nazivom Grobnica I, Grobnica II i Grobnica III sadrže ostatke oca Aleksandra Velikog, njegovog polubrata i njegovog sina. Međutim, nova studija sugeriše da su prvobitno bili pogrešno identifikovani. 

Njeni autori tvrde da je otac Aleksandra Velikog, kralj Filip II, položen u grobnicu I - a ne u grobnici II kako se dugo verovalo.

ulaz u grobnicu Aleksandra Velikog

Foto: shutterstock.com

 

Ko je u velikom tumulu? Hiljadama godina nakon smrti Aleksandra Velikog 323. godine pre nove ere, lokacija njegove grobnice ostaje istorijska misterija. Ali istraživači su prilično sigurni da znaju gde je sahranjeno nekoliko njegovih rođaka: u gradu Vergina u severnoj Grčkoj.

1977. istraživači su otkrili kompleks grobnica poznat kao Veliki tumul na nekropoli Ege, nekada glavnom gradu Makedonije. Tamo su identifikovali tri grobnice nazvane Grob I, Grob II i Grob III. Veruju da se u ovim grobnicama nalaze otac Aleksandra Velikog, kralj Filip II, njegov stariji polubrat kralj Filip III Arhideus i njegov sin Aleksandar IV.

Prvobitni istraživači su sumnjali da je Filip II bio u grobnici II, Aridej je bio u grobnici I, a Aleksandar IV u grobnici III. Ali dok se istraživači slažu da je Aleksandar IV u grobnici III, nova studija objavljena u časopisu Science Direct sugeriše da grobnica I zapravo sadrži Filipa II, dok grobnica II sadrži Arhideusa.

Zašto je kralj Filip II možda u grobnici I

Prema autorima studije, skelet u Grobnici I više odgovara opisima Filipa II, koji je imao nekoliko fizičkih atributa. Za početak, skelet Tomb I ima spojeni zglob kolena, što se poklapa sa „istorijskim dokazom o hromosti kralja Filipa II“.

Štaviše, Filip je povređen u oko kada ga je pogodila strela tokom opsade Metona 354. p.n.e. Iako je lobanja skeleta u grobnici I loše očuvana, što otežava određivanje povrede oka, autori studije tvrde da su prethodni izveštaji o povredama lica na skeletu u grobnici II netačni.

„Bio sam iznenađen što sam otkrio odsustvo takve povrede oka u muškom skeletu Grobnice II, što je u početku široko opisano kao prava povreda koja je identifikovala Filipa II“, glavni autor studije Antonios Barciokas, profesor antropologije i paleoantropologije na Demokritovovom univerzitetu u Trakiji u Grčkoj, primetio je za Live Science.

"Drugim rečima, ovo je bio slučaj opisa morfološke karakteristike koja nije postojala.'' 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading