Nemačka
Foto: Alo/Profimedia

Proizvođači struje iz vetra, tj. vetroparkovi našli su se 24. decembra u situaciji da su morali da plate za struju koju proizvode, a glavni razlog ovoj energetskoj bizarnosti, tj. negativnim cenama struje, bila je kombnacija dva faktora: olujno nevreme i niska potražnja.

Tog dana udeo OIE iznosio je čak 105,6 odsto ukupnih potreba za strujom, od čega su samo "onshore" vetroturbine proizvele 74,6 odsto ukupne električne energije. "Ofshore" vetroparkovi su doprineli sa još 9,4 odsto.

Cene struje u minusu bile 38 sati u kontinuitetu

Posledice su se momentalno osetile na spot tržištu, i cena struje je bila u minusu 38 sati u kontinuitetu, što predstavlja možda i najduži period da su cene struje bile u minusu u Nemačkoj, piše Bnnbreaking.

Sve ovo stvorilo je zanimljivu situaciju u Nemačkoj industriji, u kojoj su veliki pogoni imali mogućnost da "ubrzaju tempo", tj. povećaju produktivnost u tih 38 sati i za utrošenu električnu energiju još budu i plaćeni. Ipak, zbog poreza koji snose privatna lica, kilovat sat je bio oko 17 evrocenti.

Iako na prvu loptu ovo može da izgleda da ide u prilog proizvodnji struje iz OIE, prema zvaničnom stavu Federalne Asocijacije za Obnovljivu Energiju negativne cene struje predstavljaju ozbiljan ekonomski rizik i predstavljaju prepreku daljem razvoju ove vrste proizvodnje struje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading