OVE BILJKE IMAJU ČUDESNE MOĆI Divlja ruža čuva od bolesti, kantarion od zla, a jedna pomaže devojkama da se udaju
Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva mnogih biljaka korišćena su od davnina u narodnoj medicini. Međutim, u prošlosti se takođe verovalo da neke od njih imaju i magijske moći.

Ukoliko devojka želi da se momak zaljubi u nju, napravila bi venac od margarete, a ako želi da joj muškarac ostane veran, nosiće grančicu selena.

Ovo su biljke za koje se verovalo da imaju neverovatne moći:

Kantarion

Kantarion je biljka koja čuva žene od zla i bolesti. Ukoliko žena posumnja da je uzrok njene neplodnosti crna magija, onda treba da u džepu nosi cvet kantariona, kao i da pije nezaslađen čaj od ovog cveta.

Divlja ruža

Za divlju ružu se verovalo da štiti od raznih bolesti. Navodno, bolesnik će ozdraviti ako se provuče kroz obruč napravljen od granja divlje ruže.

Margareta

Od semena ovog cveta nekad su se pravile ogrlice koje su predstavljale ljubavnu amaliju. Dovoljno je bilo da devojka kroz ogrlicu pogleda mladića koji joj se sviđa i on će biti njen.

Georgina

Sasušen koren od georgine je bila moćna amajlija koja je pomagala ženama da ostanu u drugom stanju. Verovalo se da će žena lakše ostati truda, ukoliko bi stalno u džepu nosila koren georgine, piše Magazin Novosti.

Smilje

Mirisno smilje je nekada bila omiljena ženska amjalija. Ukoliko žena želi da sačuva svog muža od drugih žena, dovoljno je bilo da sa sobom nosi grančicu smilja.

Selen

Selen je bio namenjen devojkama koje žele da se udaju. Trebalo je da se svakodnevno nosi grančica selena blizu tela, a jednom nedeljno devojka koja želi da stupi u brak treba da se okupa u vodi u kojoj je prethodno potopila ovu biljku. Magijsko delovanje selena privuklo bi srodnu dušu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading