„Svaki put kad idem u toalet, ja moram da pređem granicu“: Juliji se u jednom danu život okrenuo bukvalno naglavačke
Printscreen

Zidane kuće od crvene cigle, vetrenjača, kaldrme, crkve – grad Barle na granici Belgije i Holandije na prvi pogled ne izgleda nimalo drugačije od bilo kog prosečnog holandskog grada. Ali Barle je i dalje vrlo poseban. Samo ovde se može dogoditi da ručak pripremite u jednoj državi, a jedete u drugoj. Da biste sedeli sklupčani u svojoj fotelji i gledali televiziju preko granice. Ili čak da muž i žena spavaju u istom krevetu, ali sa obe strane granice.

Kako je to moguće? Tako se Barle sastoji od delova Belgije i Holandije koji su toliko isprepleteni da granica prolazi kroz razne objekte u gradu – od privatnih kuća, restorana, kafića do muzeja i galerija.

Granica je obeležena belim krstovima po celom gradu i zaštitni je znak kompanije Barle. Bizarna geografija ovog grada datira iz srednjeg veka kada su parcele bile podeljene između plemićkih porodica.

„1198. vojvoda Hendrik dao je zemlju u Barlu u zakup lordu Brejdiju, ali lord Brejdi je mogao uzeti samo neobrađenu zemlju, a zemlju koju je vojvoda Hendrik već obrađivao zadržao je za sebe“, objasnio je gradonačelnik za DV. Gol.

Kada je Belgija 1831. godine proglasila nezavisnost od Holandije, morala je da se odredi granica između takvih podeljenih parcela.

Od obale do Nemačke, granica se povlačila korak po korak, ali kada su stigli do Barlea, samo su ih preskočili i ostavili za kasnije. Ovo naknadno rešenje stiglo je tek 1995. godine i tako su stvorena dva grada – Barle Hertoch u Belgiji i Barle Nassau u Holandiji, sa ukupno 30 enklava – 22 belgijske enklave u Holandiji, sedam holandskih enklava u belgijskim enklavama u Holandiji i jedan Holandska enklava u Belgiji.

„S obzirom na to da u celom svetu ima ukupno oko 60 enklava, volimo da kažemo da smo svetski prvaci u broju enklava“, kaže Villem de Gaulle.

Ali uspostavljanjem granica stvari nisu postale jednostavnije, jer je granica odjednom prešla ulice, parkove, parkirališta, prodavnice, galerije, pa čak i kuće. Da bi došli do birokratskih zavrzlama, u Barleu su uspostavili pravilo ulaznih vrata, koje kaže: gde su vam ulazna vrata, tamo je i vaše državljanstvo.

„Svaki put kad odem u toalet, moram da pređem granicu. Srećom, nema carine “, kaže Julija Lemans. I njegovu kuću prelazi granica. Nekim građanima doneo je nove glavobolje,.

Gospođi koja je 68 godina života provela kao belgijska državljanka, 1995. godine birokrati su pokucali na vrata i rekli:

„Vaša ulazna vrata su u Holandiji i sada ste holandski državljanin. Morate da nabavite novi pasoš “...

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading