Zaustavlja dijareju: Recept za čaj od drače
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva drače prvenstveno su vezana za uspešno regulisanje probave i rešavanja problema sa varenjem. Takođe, jako antiseptičko dejstvo čini ovu biljku delotvornim sredstvom u slučaju proliva.

Upotrebljava se još kod dizenterije (srdobolje), upalnih stanja creva, ali i u lečenju reumatskih oboljenja. Ipak, ako vam je probavni trakt već osetljiv ili problematičan, vodite računa da ga bilo koja biljka ne iziritira dodatno. Drača može da pomogne i kod smirivanja organizma u slučaju pojačane nervoze. Pored toga što može uspešno da otkloni dijareju, dobra je i za upalu grla, desni i ždrela.

Za varenje i protiv zatvora efikasno je dnevno pojesti 10 do 15 zrelih plodova ili piti jednu do dve šolje čaja.

Plodovi drače su bogati taninom, i zbog toga je kao čaj efikasna u zaustavljanju proliva. Uz to, čaj od drače je odličan diuretik. Pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i utiče na izlučivanje mokraće, uz bolji rad bubrega.

Priprema:

Jednu do dve male kašike iseckanog sušenog ploda prelijte sa 2 dl. hladne vode. Kuvajte dok ne provri, sklonite i ostavite poklopljeno desetak minuta. Zatim procedite i možete odmah da pijete. Preporučuju se jedna do dve šolje dnevno pre jela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading