FARMACEUTI UPOZORAVAJU Lomljenje tableta može da bude štetno po zdravlje
Foto: Shutterstock

Kada procenimo da nam je cela tableta prevelika doza, obično je izlomimo na polovinu ili četvrtinu.

Međutim, lomljenje tablete može da izazove ozbiljne posledice, jer postoji rizik da se na taj način izmeni njihovo dejstvo, a u vama da izazove potencijalne komplikacije.

Magistar farmacije, Aleksandra Dimitrijević je rekla da postoje različiti tipovi tableta, od kojih neki mogu zaista da se lome ili usitnjavaju, poput onih koji se grickaju u ustima za snižavanje krvnog pritiska i to možete da pročitate na kutiji.

– U pitanju su obične tablete. Međutim, postoje i one obložene ili “film” tablete, a razlika je veoma mala. Obične oko sebe nemaju nikakav omotač, dok ga obložene poseduju kako bi se zaštitio sadržaj unutar nje – objasnila je Aleksandra.

Problem nastaje onda kada se taj sadržaj, odnosno prašak rastvori pre vremena – a lomljenje mu najbrže to omogućava.

Na taj način, ne može da se postigne potpuni efekat terapijske doze i da se sadržaj oslobodi tamo gde bi trebalo, već se oslobađa na nekom pogrešnom mestu gde postoji mogućnost da se stvore dodatne komplikacije.

Slična je situacija i sa kapsulama. Ipak, postoje neki antibiotici u tom obliku, koji mogu da se otvore i rastvore u vodi. Ako na kutiji leka piše da je u pitanju film tableta, onda ne bi trebalo ništa da radite sa njom, ni da je lomite, niti rastvarate.

S druge strane, ako piše samo tableta, onda nema razloga za brigu. Ukoliko niste sigurni, uvek možete da se obratite farmaceutu u apoteci za savet!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading