Čest zdravstveni problem: Pet čajeva koji pomažu kod urinarnih infekcija
Foto: Shutterstock

Urinarne infekcije su čest zdravstveni problem koji jednako pogađa decu i odrasle, a spadaju u najneprijatnije tegobe. Prate ih bolovi i peckanje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje, nakon za pražnjenjem bešike bez pojave urina, promena boje urina i krv u njemu, povišena temperatura itd.

Najčešći izazivači su bakterije Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, vrste iz roda Enterobacter, ali problem mogu da naprave i neke stafilokoke, streptokoke, enterokoke, virusi i gljivice poput kandide.

Zbog ovih tegoba obavezno se javite lekaru, koji će vam propisati terapiju prikladnu za vaše potrebe, a tome možete dodati i neko prirodno sredstvo koje je dokazano efikasno protiv infekcije urinarnog trakta.

Zeleni čaj

Ovaj čaj, koji se često naziva najzdravijim na svetu, dobije se od listova biljke Camellia sinensis i vekovima se koristi kao pomoć u lečenju raznih tegoba, a vrlo je efikasan i kod upala bešike. Ima vrlo bogat sastav, a obiluje polifenolima, koji imaju snažno antimikrobno i protivzapaljensko dejstvo.
On deluje i kao diuretik, što znači da podstiče mokrenje, pa tako ubrzava pročišćavanje bešike i smanjuje upalu.

Uz to, sadrži i apigalokatehin, koji se izlučuje u urin i tamo deluje na samo infekciju, a pokazao se delotvornim kada je infekcija izazvana Ešerihijom okli. Prema nekim istraživanjima, kada se pije u antibiotike, zeleni čaj pojačava njihovo dejstvo.

Čaj od kukuruzne svile

Pored toga što je poznat prirodni diuretik, kukuruzna svila je bogata antioksidansima, zbog čega je efikasna u uništavanju bakterija u urinarnom traktu. Posebno je značajna jer umanjuje bol pri mokrenju. Dve kašike niti kukuruzne svile prelijte s pola litra vruće voće (ne vrele!), ostavite poklopljeno pet minuta, pa procedite.

Uvin čaj

Uva je lekovita biljka koja deluje snažno u borbi protiv upala moćnih kanala i bubrega, a njen čaj priprema se tako što se dve kašike suvog lišća uve prelije s pola litra ključale vode i ostavi da odstoji poklopljeno 15 minuta. zatim je potrebno procediti čak i popijte svež, i to triput dnevno.

Čaj od brusnice

Ovaj čaj najčešće se preporučuje pacijentima koji se bore proitiv urinarnih infekcija jer brusnica sprečava nove bakterije da užu u urinarni trakt i one koje su već u njemu ne dopušta da opstanu, a uz to deluju kao prirodni antibiotik zahvaljujući hipuričnoj kiselini. Trideset grama svežih brusnica stavite u pola litra prokuvane vode, poklopite i ostavite da odsoji pet do deset minuta, pa procedite i pijte odmah. Imajte na umu da ne bi trebalo piti čaj od brusnice duže od dve nedelje.

Čaj od semenki dinje

Ova biljka izuzetno je bogata biljnim vlaknima, pa pomaže kako u detoksikaciji, tako i u borbi protiv urinarnih infekcija. Čaj od semenki dinje pije najviše pet dana, a priprema se tako što se 10 osušenih i izmrvljenih semenki stavi u pola litra proključale vode i ostavi da odstoji najviše deset minuta.

Čaj od breze sa sodom bikarbonom

Kako bi infekcija nestala, potrebno je da održite alkalnu sredinu u oganizmu, u čemu vam može pomoći ovaj čaj. Sve što je potrebno jeste da jednu kašiku osušenih listova breze prelijete s 200 mililitara ključale vode i dodate prstohvat sode bikarbone. Preporučuje se da se pije jedna šolja dnevno, i to u manjim gutljajima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading