Da li je tortilja zdravija od hleba? Evo šta je zapravo bolji izbor
Foto: Pixbay

Za početak je najpametnije pogledati što piše na proizvodu – što sastoji. Dobro pogledajte sastojke jer je danas pred nama puno mogućnosti – postoji hleb i tortilje od paprike, spanaća, žitarica… i sve to zvuči super zdravo, ali ipak ćete više znati kada pročitate deklaracije na proizvodima i saznati nalazi li se u vašem pecivu i neki dodatak koji vam ne treba – poput soli ili šećera.

Zapamtite da će se na prednjoj strani proizvoda uvek naći svi istaknuti podaci o tome koliko je proizvod dobar ili ukusan, ali tek na poleđini možete saznati pravo stanje stvari. Kako se unos šećera u organizam mora kontrolisati i trebao bi činiti otprilike oko 10 posto dnevnog unosa kalorija, važno je uzeti si vremena kako bi odabrali najbolji proizvod.

Uz to, sastojci su često navedeni u obliku količine, pa će na vrhu popisa biti namirnice koje imaju i najveću koncentraciju u proizvodu. Ako ste raspoloženi za tortilju, pazite da nema dodanih aditiva, a kao i u slučaju svake namirnice, što je manje sastojaka, to bolje.

Nutritivne potrebe

Uz zdrava imena poput agave ili javorova sirupa, mogu se skrivati i ulja ili veštački zaslađivači, između ostalog. Bilo da kupujete hleb ili tortilju, kroz popis sastojaka valja temeljno proći jer je to najbolji alat za spoznaju nudi li vama ta namirnica sve potrebne nutrijente.
"Kada proveravate sastojke imajte na umu da oko 28 g hleba nudi oko 69 kalorija, 0.9 posto masnoće, 12 g ugljenih hidrata i 3.6 g proteina. Jedna tortilja od celovitih žitarica ima oko 110 kalorija, 2 g masnoća, 22 g ugljenih hidrata i 4 g proteina“, pojasnila je Wunder te dodala kako je dobro uvek uporediti proizvode. I dok će vam popis sastojaka dati do znanja što jedete, važno je i to kako se vi nakon jednog obroka osećate. Imate li više energije nakon što pojedete tortilju ili baš suprotno? Pratiti svoje telo i sastojke proizvoda znači dobar put ka uspehu – iznutra ali i spolja.

Kako Wunder ističe, "Samo zapamtite da su svi proizvodi različiti i da je potrebno uvek gledati deklaracije kako biste znali dobro što unosite u organizam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading