DA LI ĆE BEBE PRIMATI VAKCINU PROTIV VIRUSA KORONE? Doktorka Gnjatović dala odgovor
Foto: Printscreen

Do kraja meseca se i u Evropi očekuje odobrenje za vakcinisanje dece od 12 do 15 godina. Kod nas tinejdžeri od 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa izabranim pedijatrom. Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze, za tu kategoriju dece ne očekuje se vakcinacija pre 2022. godine, kaže doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Kada je reč o ispitivanjima vakcine protiv kovida 19 za decu, Gnjatovićeva je rekla da su završena ispitivanja "Fajzerove" vakcine za decu od 12 do 15 godina i "Modernine" za mlade od 15 do 18 godina.

"Slični su rezultati i što se tiče efikasnosti i što se tiče bezbednosti. Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze. Ne očekuje se vakcinacija za mlađe od 12 godina pre 2022", navela je Gnjatovićeva.

Kako je dodala, stariji od 16 godina kod nas mogu da se vakcinišu, ali je pitanje da li ih treba vakcinisati u ovom trenutku.

"Treba se ispitati koliko se oni se kreću, koliko prenose virus, izvagati pozitivne efekte i potencijalne rizike", kaže Gnjatovićeva i dodaje da moramo da vidimo koliko su deca zaštićena u porodicama gde su roditelji imali kovid, jer se pokazalo da su deca imala blaže simptome i da su na neki način zaštićena.

Što se tiče vakcine za bebe, doktorka kaže da deca razvijaju imunitet kao i odrasli, ali ta istraživanja su tek krenula, a o tome se još ništa ne zna.

"Naši rezultati se poklapaju sa svetskim istraživanjima, srednjeteške kliničke slike razvijaju zaštitu koja će trajati nekoliko godina, a blaža slika, tri do šest meseci, ali gubitak antitela ne znači da su ljudi nezaštićeni", istakla je Gnjatovićeva i naglasila da ima podataka da će prirodni imunitet kod težih oblika bolesti trajati nekoliko godina.

Preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru.

"Trend opada što se vakcinacije tiče, bitno da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Imamo dobre primere iz prakse, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme", kaže Gnjatovićeva.

O eventualnoj trećoj dozi vakcine kaže, da će se to tek pratiti i da bi njena preporuka bila da se većina prvo imunizuje sa dve doze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading