KAFA OD ŽIRA: Poboljšava krvnu sliku i leči štitnu žlezdu
Foto: Pixbay

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu, a budući da poboljšava i krvnu sliku, utiče i na zdravlje čitavog organizma.

Kafa od žira se lako pravi. Treba da napravite zalihu mlevenog žira i kuvate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlezde, a za one koji su malokrvni, može i dvaput dnevno.

Zreli žir se oguli i samelje u mašini za mlevenje mesa ili nekom jakom blenderu, a u tom slučaju ga prvo izdrobite.

Pre pripreme prvo propržite kašičicu mlevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuvati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuvajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što je ovaj napitak potrebno procediti. Možete piti tako, a možete i dodati malo šećera i mleka.

Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, leči anemiju, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvožđa u organizam, otklanja rahitičnost kod dece i adolescenata.

Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima, reguliše probleme s probavom, pomaže kod spoljnih i unutrašnjih hemoroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.

Istraživanja su pokazala da žir sadrži mnoge aktivne materije koje nisu dovoljno iskorišćene u farmaceutskoj industriji, a najvažnije je njegovo bogatstvo mineralima poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading