Stvari će biti kao nove: Pet trikova za pranje veša
Foto: Shutterstock

Otkrivamo tajnu pranja rublja kojom se služe radnici u perionicama hotela, kako bi stvari dobile besprekoran izgled. 

Opterećenje mašine za pranje rublja

Idealno je ako mašinu ispunite rubljem 80%. Ako stavite veliku količinu, neće ga dobro oprati, isto tako, ako u bubnju ima jako malo stvari, one će se brže oštetiti zbog mehaničkog delovana.

Temperatura vode

Da bi se izvršila dezinfekcija i otklonila prljavština, temperatura vode 40-60 stupnjeva se smatra optimalnom. Pranjem u hladnoj vodi se ne mogu uništiti bakterije i grinje s posteljine i ručnika, a vrela voda oštećuje tkaninu.

Sredstva za pranje

Umesto omekšivača koji se gomila i vremenom čini rublje i posteljinu grubom, osoblje hotela koristi ocat. Prilikom ispiranja dodajte 100 ml airćeta kako bi vam rublje bilo mekano i kako biste izbegli tragove deterdženta.

Borba s mrljama

Kako biste uklonili tragove od znoja na beloj odeći, koristite program pretpranja, bilo kojim deterdžentom na temperaturi 40, a zatim uključite program pranja za izbeljivanje. Ako ostavite rublje da odstoji sat vremena u vodi sa solju (1 supena kašika na litru vode), a potom ga operete, uspećete ukloniti mrlje od kave ili vina.

Soda bikarbona će pomoći da uklonite žutilo s bele odeće i da se rešite neugodnog mirisa. Pored praška za pranje ili običnog sapuna dodajte i pola merice sode bikarbone i operite rublje u vreloj vodi.

Sušenje 

Stručnjaci savetuju da, ukoliko je to moguće, rublje sušimo na otvorenom, pod suncem. Ako ipak morate koristiti mašinu za sušenje, stavite u bubanj tenisku lopticu i peškiri će vam biti mekani.

Savjet plus: Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni dodavanjem sirćeta ili limuntusa. 

Komentari (0)

Loading