PRODUŽITE VEK VAŠOJ MAŠINI ZA VEŠ Pet saveta iskusnih domaćica koji će vam pomoći
Foto: Shutterstock

1. Koristite kvalitetan deterdžent

Ukoliko vam se čini da nakon pranja vaš veš nije dobro opran, to može biti posledica upotrebe loših, po pravilu jeftinijih deterdženata.

Obično je u tom slučaju reč o praškovima koji se ne rastvaraju dobro u vodi. Možete ih prepoznati po tome što ne pene i često ostavljaju tragove na vašoj odeći, što, osim vizuelnog efekta, može izazvati svrab na koži.

2. Koristite pravu dozu deterdženta - ni previše ni premalo

Uobičajena greška koju mnogi korisnici prave jeste prekomerno punjenje dozera za deterdžent.

Vremenom, to može dovesti do začepljenja creva što za posledicu najčešće ima curenje i čak poplavu u kupatilu.

3. Deterdžent u prahu ili tečni - koji je bolji izbor?

Dobro je i jedno i drugo, što pre svega zavisi od vrste i boje odeće koju želite da operete. Za belu odeću i veš najbolje je koristiti prašak za pranje jer proizvođači često u njega dodaju i sredstva za izbeljivanje. Sa druge strane, tečni deterdžent koristite za obojenu garderobu, koja pranjem na ovaj način neće brzo izbledeti i duže će trajati.

4. Nemojte prepuniti veš mašinu

Nikada nemojte da prepunjavate veš mašinu! Ako je prepunite veš se neće dobro oprati i mrlje sa odeće se neće ukloniti. Takođe, velika je verovatnoća da prašak za pranje koji obično sadrži izbeljivač, ostane na odeći i tako iziritira kožu kod male dece koja je jako osetljiva, a može prouzrokovati i alergiju kod ljudi koji su osetljivi.

5. Proverite ima li dovoljno veša za pranje

Puštanje u rad mašine za samo par odevnih predmeta je isto toliko loše kao i kada je preopteretite. Pa je veoma važno znati koliko odeće treba staviti u bubanj kao i koju količinu deterdženta.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading