Vrućina nije razlog za odustajanje: Prilagodite trening letnjem vremenu i dovedite liniju do savršenstva
Foto: Shutterstock

Od treninga ne treba odustajati samo zbog vrućine, čak ni od onog koji obavljate napolju, poput džogiranja ili joge u prirodi. Važno je samo da svoje vežbanje prilagodite vremenskim uslovima.

Vežbajte rano ili kasnije tokom dana

Eliot Hasun, stručnjak za fitnes, kaže da vežbanje u ranim prepodnevnim časovima ima brojne prednosti. Na taj način, aktivno započinjete dan. Sa druge strane, temperatura ujutru je mnogo niža nego što će biti u toku dana, pa i večeri.

– Podesite alarm ranije i završite trening što je moguće ranije tokom dana kako biste izbegli visoke podnevne i popodnevne temperature – savetuje on.

Ukoliko ne možete da se naviknete na jutarnju rutinu vežbanja, veče je sasvim u redu, ali moraćete da se naviknete na nešto višu temperaturu, jer je zamlja još topla. Svakako je i večernji trening bolji od popodnevnog.

Voda, voda i još vode

Trening sam po sebi dovodi do hidratacije organizma, a ako vežbate kada su temperature visoke, neophodno je da vodite računa o unosu dovoljne količine tečnosti.

– Dok vežbamo, osnovna temperatura našeg tela će se prirodno povećati, što rezultira gubitkom telesne tečnosti kroz znoj. Vrućina dodatno povećava našu temperaturu, što cdovodi do gubitka još više tečnosti tokom vežbanja. Trebalo bi da pijete oko 250 do 300 ml, 30 minuta pre vežbanja, a najbolje bi bilo da stalno pijuckate vodu tokom treninga i popijete između 500 ml i 1 L vode nakon treninga.

Preporučuje se da tokom letnjih meseci popijete oko 10 čaša vode dnevno, dok se tokom ostatka godine preporučuje šest do osam. Eliot dodaje da je važno uzeti u obzir disbalans elektrolita.

– Elektroliti, kao što su natrijum, kalijum, magnezijum i kalcijum, igraju vitalne uloge u ljudskom organizmu. Oni održavaju ravnotežu tečnosti, funkcije mišića i nerava, regulišu krvni pritisak…” – rekao je on.

Smanjite trening

Ukoliko nemate drugog izbora, pa su vam popodnevni časovi jedino preostalo vreme za kvalitetan i potpun trening, Eliot kaže da je neophodno da smanjite napor kojem izlažete svoje telo.

– Što ste duže napolju, veće su šanse da dehidrirate i osetite negativne uticaje vrućine.

Ukoliko, na primer, vežbate tri puta nedeljno po sat vremena, najbolje bi bilo da trening podelite na šest dana, po pola sata.

– Možete takođe da pogledate kako da podelite svoje vežbe, možda možete da izdvojite 30 minuta ujutru, a zatim možete da završite sesiju kasnije u toku dana – savetuje Eliot.

Na kraju, Eliot naglašava da je važno da ne izlažete svoje telo prevelikom naporu, odnsono da ga ne forsirate do iznemoglosti, naročito po vrućini.

– Takođe je veoma važno da zapamtite da će toplota uticati na vaš trening, tako da ne treba previše opterećujete. Ppravite redovne pauze kako bi se vaše telo ohladilo i da biste popili vodu – rekao je.

Nosite odgovarajuću odeću

Lagana odeća može da napravi veliku razliku kada vežbate na vrućini. Neophodno je da odeća bude odgovarajuća, kako ne bi došlo do pregrevanja tela, jačeg znojenja i samim tim brže hidratacije.

Funkcionalnost odeće treba da vam bude iznad mode.

Slušajte svoje telo

Vaše telo može da se bori da se prilagodi rastućim temperaturama, pa je važno da pazite na znakove upozorenja koje vam šalje, ako nije u stanju da se prilagodi i ako mu vremenske prilike ne prijaju. Umor treba da vam bude znak da je vreme da stanete.

– Slušajte svoje telo i znakove koje vam ono daje. Ako osetite nesvesticu, vrtoglavicu ili jednostavno prevruće, prestanite. Počnite sa kraćim vežbama, dužim periodima odmora i sesijama nižeg intenziteta. Možete povećati intenzitet kako se vaše telo prilagođava okolini – kaže Eliot.

– Preveliki napor po velikoj vrućini može da bude opasan kada niste naviknuti na to – upozorava doktor Kler Morison, lekar opšte prakse i medicinski savetnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading