KAKO DA NEGUJETE BILJKE TOKOM LETNJIH MESECI Požuteli listovi ukazuju da im treba vode, ali to ne važi za muškatle
Foto: Pixbay

Ovo su samo neke biljne vrste koje će rasti bolje ako ih pravilno negujete.

1.Petunije

Petunije imaju prilično osetljive cvetove, sklone sušenju, a to se dešava ako se redovno ne zalivaju. One vole vlažno zemljište, ali ono u isto vreme ne sme biti previše natopljeno, jer će koren biljke početi da truli. Suve cvetove petunija redovno odstranjujte, jer oni "guše" biljku i obavezno isecite one grane koje nemaju cvetove, jer ćete tako napraviti mesta novim izdancima. Požuteli i suvi listovi i slabo cvetanje mogu biti znak da je petunijama potrebno više vode i redovnija prihrana.

2.Lavanda

Vlaga je glavni neprijatelj ove biljke. Zalivajte je tek onda kada se uverite da je zemlja potpuno suva. Posebno je važno pratiti nivo vlage zemljišta kada lavandu gajite u saksijama, jer ona ne trpi vlagu.

Šta sa cvećem kada odete na odmor

Ako nemate neku pouzdanu osobu koja će vam negovati cveće dok ste vi na odmoru, isprobajte sledeći trik. U lavor sa odstajalom vodom umočite jedan kraj kanapa, a drugi kraj ubacite u zemlju u saksiji. Dok ste odsutni, cveće će putem kanapa vući potrebnu količinu vode, tako da ni posle nedelju dana bez zalivanja neće uvenuti. Za veći broj biljaka biće vam potrebno više kanapa, kao i veća količina vode.

Osim zalivanja, obratite pažnju kada procveta. Slobodno ih isecite, i to na trećinu dužine i ostavite da se suše. Upotrebite ih kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mestu odrezanih cvetova vrlo brzo će porasti novi.

3. Muškatle

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proleće, a u toku leta je potrebno samo uklanjati uvele i osušene grančice i cvetove.

Ako vam se događa da listovi brzo požute, moguće je da cvet previše zalivate ili da, umesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvetove ili na listove. Tokom leta je svakodnevno zalivajte ujutru i uveče, ali dozirano. Ako preterate, koren će istruliti.

4.Hibiskus

Ova biljka je stalno žedna, a ponekad joj je potrebno zalivanje i dva puta dnevno, posebno kada je vreme toplo i sunčano.

Ukoliko imate grm hibiskusa u dvorištu, znajte da će se broj cvetova povećati odstranjivanjem vrhova uvelih izdanaka, ali i orezivanjem.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading