ŽELITE DA DOVEDETE ISHRANU U RED? Ovi saveti vam mogu pomoći u tome
Foto: Shutterstock

Počnite polako

Velike su šanse da nećete znati sve o zdravoj ishrani na početku.

Na kraju krajeva, ima mnogo toga da saznate. Jedan pristup je probati novo povrće svake nedelje. Izaberite povrće koje nikada ranije niste probali i istražite novi recept kako biste ga integrisali u obrok. Ako to radite svake nedelje, ili čak samo jednom mesečno, završićete godinu sa nekoliko novih zdravih namirnica i recepata koje ranije niste znali da vam se sviđa.

A to je siguran način da se zdravo hranite na način koji vas neće preplaviti.


Beležite unos hrane 

Ako provodite dan bez razmišljanja o svemu što želite, ili ako ne planirate svoje obroke pre nego što ih pojedete, možda ćete otkriti da jedete manje zdravo nego što nameravate.Takođe možda nećete unositi željenu količinu određene hrane.

Jedan od načina da budete pažljiviji jeste da stavite olovku na papir. Zapišite svoje razloge zašto želite da se hranite zdravo (izgubite težinu, smanjite holesterol, povećate energiju, poboljšate raspoloženje, itd.) I čitajte svoju listu svaki dan.Možda ćete biti iznenađeni šta naučite kada odvojite vreme da zaista zabeležite šta jedete.Što se tiče otkrivanja koji je vaš idealan unos, razgovarajte sa svojim lekarom ili potražite savet nutricioniste. 

Jedite manje obrađenu hranu

Unapred pripremljena hrana može biti odličan izbor, posebno kada idete na posao.Nutricionisti kažu da prerađena hrana otežava kontrolu unosa zbog ne tako zdravih sastojaka.Obrađena hrana je dizajnirana na takav način da vrlo lako možete da se prejedate.Neki primeri uključuju kolačiće kupljene u prodavnici i slatke žitarice za doručak.

Ove namirnice su često bogate dodatim šećerima, belim brašnom i/ili uljem, dajući relativno malo vitamina i minerala, ali mnogo kalorija. 

Jedite više voća i povrća

Prednosti biljne ishrane su dobro dokumentovani. Na primer, istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju veći nivo zdravih masti, antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja u svom telu od nevegetarijanaca. 

Ishrana koja se više zasniva na biljnoj ishrani može biti jedan od načina da počnete da se hranite zdravije. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading