Komadiće stakla nikako ne treba da usisavate! Probajte ova alternativna rešenja
Alo.rs/ Shutterstock

Kad nam staklena posuda ili čaša ispadnu iz ruke i na podu se razbiju u hiljadu komadića, prva ideja će nam biti da ih usisamo. Ali da li je bezbedno staklo usisavati? Iako je tako čišćenje lakše, nije baš bezbedno.

Korišćenje usisivača za usisavanje stakla može usisivaču uništiti crevo, piše The Spruce, pa čak i ako smo rukom pokupili veće komade, oštre ivice stakla ga mogu oštetiti. Prorez u crevu će uzrokovati da mašina izgubi svoju usisnu snagu, pa će ubrzo postati neefikasan...

Takođe, mnogi usisivači imaju pogonske glave sa četkama koje pomažu u otpuštanju prljavštine ugrađene u vlakna tepiha. Te četke mogu još više okolo da rasprše staklo, a komadići mogu i zaglaviti među dlakama četke...

Kako pravilno očistiti staklo uz pomoć usisivača?

Za velike komade stakla koristite metlu i lopaticu i bacite ih u debelu papirnatu ili plastičnu kesicu. Pokušajte tako da pokupite što više stakla pre nego što pređete na usisivač.

Ako imate ručni usisivač koji nema crevo, možete s njim usisati preostale komadiće stakla. Proverite pre jesu li svi filteri i posuda za prikupljanje prašine ili kesica na svom mestu, a budući da ćete verovatno raditi razbijenog stakla, dobro je nositi i zaštitu za oči, debele rukavice i čvrste cipele.

Kada završite, posudu ili filter pažljivo ispraznite u smeće, a ako usisivač ima jednokratnu kesicu, kad pokupite staklo, odmah je bacite.

Kako očistiti staklo bez usisivača?

Pre čišćenja obujte dublje cipele, stavite zaštitu za oči i čvrste rukavice. Upalite sva svetla ili upotrebite svetiljku na mobilnom; staklo će na jakom svetlu svetlucati, što ga čini mnogo lakšim za uočavanje.

Dok nosite rukavice, pokupite velike komade stakla. Stavite komade u papirnatu ili plastičnu vrećicu za smeće. Upotrebite metlu sa čvrstim dlačicama da pometete preostale krhotine, a kako biste sprečili da se komadi rasprše po sobi, metite brzim i kratkim potezima.

Postoji još nekoliko načina da pokupite najsitnije krhotine nakon što završite s metenjem:

  •  Položite tri lista papirnatih ubrusa i presavijte ih u kvadrat. Navlažite i pritisnite kvadrat na krhotine stakla. Staklo će se zalepiti za papirnati ubruds pa ga samo bacite u smeće.
  •  Utisnite krišku svežeg hleba na krhotine stakla. Obavezno ga odmah bacite!
  •  Dok nosite rukavice oko ruke, obmotajte lepljivu traku, s lepljivom stranom prema van. Pritisnite traku na staklo, a onda je pažljivo bacite u kesu za đubre.
  •  Koristite lepljivi valjak za dlačice da pokupite staklo. Valjak namenjen uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca ima jače lepilo i najbolje će pokupiti staklo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading