HOLANĐANI VELIKODUŠNI! Šalju Ukrajini ove mašine, ali postoji JEDAN uslov...
Foto: Alo ilustracija

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren ponovila je da 24 borbena aviona F-16 koje Holandija namerava da pokloni Ukrajini mogu da se koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Ona je u intervjuu za Politiko rekla da Holandija neće uvesti ograničenja kao Belgija, čiji je premijer Aleksandar De Kro upozorio Kijev da ne koristi avione F-16 za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

- Ne postoji ograničenje. Od njih (Ukrajine) samo tražimo da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih Nacija, što znači da je koriste za gađanje vojnih ciljeva koje treba da ciljaju u svojoj samoodbrani - dodala je Olongren.

Olongren i američki sekretar odbrane Lojd Ostin sastali su se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, tokom bezbednosnog samita "Šangri-La dijalog".

Olongren, koja će otići sa funkcije ministra odbrane nakon što nova vlada krajnje desnice položi zakletvu, izrazila je nadu da će nova vlada nastaviti da podržava NATO i Ukrajinu.

- Mislim da je od vitalnog značaja da nastavimo da igramo tu ulogu. Videla sam u programu (nove) vlade da će se nastaviti podrška Ukrajini, da nova vlada takođe ceni Evropsku uniju, NATO - rekla je ona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading