Ukrajinci moraju da napuste Donbas?
Foto: Shutterstock

- Ukrajina sada doživljava nivo egzistencijalne pretnje koji se može uporediti samo sa situacijom neposredno nakon velikog ruskog napada u februaru 2022. Ali za razliku od tada, poboljšanja su malo verovatna, barem ne u skorije vreme - rekao je Volf.

On ističe da postoji „nekoliko razloga za ono što se sve više čini narativom poraza“.

- Prvo, ovo je pogoršanje situacije na frontu, gde Ukrajini nedostaje i ljudstvo, oprema i municija da zadrži liniju fronta. Ovo se neće promeniti uskoro. Upravo je usvojen novi ukrajinski zakon o mobilizaciji. Potrebno je vreme da se obuče, rasporede i integrišu nove trupe na front. Istovremeno, ruska ekonomija se odupirala zapadnim sankcijama i doživela rast vođen ratom - naglašava Volf.

Pored zaliha iz Irana i Severne Koreje, Kina je isporučila tehnologije dvostruke namene, uključujući električne komponente i mašine za proizvodnju oružja.

- Mnogo toga se radi na lokacijama izvan dometa ukrajinskog naoružanja. To ne znači da Rusija popunjava svoje snage na vreme i u potpunosti, ali one prevazilaze ono čemu Ukrajina može sama da se suprotstavi u nedostatku podrške Zapada - ističe autor.

Prema njegovim rečima, promena u ravnoteži sposobnosti za podršku vojnim naporima, koje Rusija sada sve više favorizuje, „dozvolila je Kremlju da razvije strategiju uništavanja ukrajinske odbrane duž dugih delova fronta, posebno u Donbasu, gde je poslednjih meseci primenjen ruski pritisak.

Britanski profesor skreće pažnju na to da je sada velika koncentracija ruskih trupa sa druge strane granice od Harkova.

- Otprilike 100-120 hiljada ruskih vojnika ne bi bilo dovoljno za još jednu uspešnu rusku ofanzivu na Harkov, ali je dovoljno da se veže veliki broj ukrajinskih snaga, koje, shodno tome, ne mogu da se koriste na drugim potencijalno ranjivijim delovima fronta. Ako ne s obzirom na iznenadni kolaps značajnog dela ukrajinskih odbrambenih linija, veliko rusko napredovanje je malo verovatno u doglednoj budućnosti. Ali deo onoga što Rusija pokušava da uradi upravo sada svojim širokim napadom na odbranu Ukrajine jeste da traži slabe tačke koje će iskoristiti u široj ofanzivi kasnije u proleće ili početkom leta - rekao je analitičar.

On je uveren da će prelazak preostalog dela Donjecke oblasti pod rusku kontrolu „biti prvi korak i stvoriti osnovu za dalja dostignuća u Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti, posebno povratak grada Hersona, koji Ukrajina oslobođena u kasnu jesen 2022.

- Povlačenje ukrajinskih trupa na bolje branjene položaje dalje od trenutne linije fronta u Donbasu učinilo bi prethodni cilj – zauzimanje celog Donbasa – ostvarljivijim za Rusiju, ali bi neutralisalo uspeh Kremlja u oblastima Zaporožja i Hersona. To bi takođe uništilo sve nade Rusije da će zauzeti ostatak ukrajinske obale Crnog mora sve do Odese. Međutim, da li će ova ukrajinska strategija uspeti u velikoj meri zavisiće od toga kakva će zapadna podrška doći i koliko brzo - zaključuje Volf.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading