NOVI RUSKI VAZDUŠNI UDARI NA KIJEV Snažne eksplozije u Odesi, oštećena lučka infrastruktura (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Ukrajinska vojska poručuje da je spremna za dugo najavljivanu kontraofanzivu, dok je juče zabeležen najveći napad dronovima na Kijev od početka rata. Kijev je naveo da je oboreno više od 40 dronova nad prestonicom.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov osudio je planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16 kao neprihvatljivu eskalaciju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je nacrt zakona kojim bi Ukrajina uvela sankcije Iranu na 50 godina, rekao je u nedelju šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, kao odgovor na, kako Kijev tvrdi, to što je Teheran isporučio oružje Moskvi.

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ruska vojska dovoljno su profesionalni da spreče bilo kakvu ukrajinsku diverziju, izjavio je Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Vojnik Oružanih snaga Ukrajine snimio je rezultat pogotka ruske granate

23:00 - Ukrajinski militanti izgubili su transport i motivaciju za borbu, tvrde ruski izvori.

 

 

EK obavestila Mađarsku o neophodnosti poštovanja sankcija protiv Rusije

22:45 - Evropska komisija je u svom odgovoru mađarskim vlastima povodom usaglašavanja izmena u ugovorima o izgradnji i finansiranju projekta nuklearne elektrane „Pakš-2“ navela da je prilikom realizacije projekta važno poštovati sankcionu politiku Evropske unije protiv Rusije.

EK je takođe istakla da projekat ne doprinosi ostvarenju cilja Evropske unije za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije.

"Vidim jasnu nameru Rusije da pobedi u ratu"

22:21 - Bez optimizma posmatram situaciju u Ukrajini i smatram da Rusija neće voditi pregovore dok ne pobedi u konfliktu, izjavio je šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borelj na ekspertskom forumu u Barseloni.

- Vidim jasnu nameru Rusije da pobedi u ratu. Rusija neće pregovarati ako ne pobedi i bez optimizma očekujem razvoj konflikta ovog leta - rekao je on.

Kijev pokušava da vrati Bahmut

21:23 - Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju zapadne četvrti Bahmuta, ali ne pokušavaju da uđu u grad, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, kod grada Časov Jar, nedaleko od Bahmuta, i dalje su koncentrisane značajne ukrajinske snage i sredstva.

Poljska zatvara granice

20:57 - Poljska od 1. juna zatvara granicu za kamione sa ruskim i beloruskim registarskim tablicama, navodi se u saopštenju ministra inostranih poslova Poljske Mariuša Kaminjskog.

Prema dokumentu, teretna vozila, vučna vozila, prikolice, uključujući i poluprikolice, kao i sastave vozila registrovanih na teritoriji Belorusije ili Rusije, neće moći da pređu granicu sa Poljskom bez posebne dozvole.

"Lov na Bajdena u Njujorku"

19:34 - „Momci iz 132. brigade love Bajdena u Njujorku“, šale se sami borci.

Izviđači 132. Gorlovske Omsbr protivtenkovskim projektilima uništavaju neprijateljsku opremu u rejonu sela. Njujork (ukrajinski naziv za Novgorodski) u Artjomovskom okrugu DNR.

 

 

NATO izviđački dron "Global Hawk" primećen iznad Crnog mora

18:45 - Letove ove jedinice često prate vazdušni i vodeni udari.

 

 

Borci grupe Vostok uništavaju važan most za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine.

17:22 - Ruski artiljerci su jednim preciznim pogotkom presekli važnu transportnu arteriju ukrajinskih boraca za snabdevanje municijom.

 

 

Rusija: Napadnuta su naselja u Belgorodu

16:38 - Ukrajinske snage su istovremeno granatirale nekoliko pograničnih naselja u ruskoj regiji Belgorod, rekao je guverner tog područja.

Guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da su granatirana dva industrijska objekta u pograničnom gradu Šebekino i da su četiri osobe ranjene. Dodao je da je nekoliko naselja ostalo bez struje.

EK obavestila Mađarsku o neophodnosti poštovanja sankcija protiv Rusije

15:46 - Evropska komisija je u svom odgovoru mađarskim vlastima povodom usaglašavanja izmena u ugovorima o izgradnji i finansiranju projekta nuklearne elektrane „Pakš-2“ navela da je prilikom realizacije projekta važno poštovati sankcionu politiku Evropske unije protiv Rusije.

EK je takođe istakla da projekat ne doprinosi ostvarenju cilja Evropske unije za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije.

Uskoro će kucnuti čas za kontraofanzivu

14:40- Komandant Kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandr Sirski izjavio je na svom Telegram kanalu da će momenat za kontraofanzivu "ubrzo doći".

"Na području Limana sastao sam se sa komandirima jedinica i odeljenja koji izvršavaju zadatke na najkritičnijim tačkama na frontu. Zajedno samo razmotrili moguće scenarije razvoja događaja u ovom pravcu i tekuću situaciju na frontu. Naglasio sam da će uskoro kucnuti čas kada ćemo preći na aktivna ofanzivna dejstva i opredelio konkretne zadatke u cilju njihove pripreme", napisao je Sirski.

Prigožin pokazao fabriku šampanjca u Bahmutu uoči njenog prelaska u Ministarstvo odbrane RF

14:16 - On je napomenuo da su sve flaše i sirovine koje se nalaze u rezervoarima zapečaćene.

 

 

Putin potpisao zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora CFE

13:49 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Ugovor CFE je potpisan u Parizu 1990. godine, a 1999. je na samitu OEBS-a u Istanbulu potpisana ažurirana verzija ugovora.

Prilagođeni ugovor ratifikovale su samo četiri zemlje – Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Кijev je napadnut balističkim projektilima Iskander ili Кinžal

13:15 - Ovo je izjavio savetnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Geraščenko.

 

 

 

 

Lavrov: Ruska vojska ima mogućnost da reaguje na obuku ukrajinskih pilota na F-16

12:46- Oružane snage Rusije imaju mogućnost da reaguju na nameru zapadnih zemalja da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Što se tiče Danske i Holandije i njihove namere da budu u prvim redovima onih koji obučavaju ukrajinske pilote na zapadnim avionima, verovatno je reč, pre svega, o želji da se dopadnu hegemonu. Te zemlje u evropskim poslovima aktivno sprovode politiku Vašingtona - rekao je Lavrov novinarima.

Кijev pogođen „nepoznatim egzotičnim projektilima“

12:12

 

Gradonačelnik Кličko potvrdio eksplozije u Кijevu

11:58 - Snažne eksplozije dogodile su se u centralnim delovima grada.

 

 

Mediji: U Ukrajini poginulo najmanje 16 američkih plaćenika

 

11:18- Američki list "Vašington post" tvrdi da je u Ukrajini likvidirano najmanje 16 američkih plaćenika koji su učestvovali u borbama na strani snaga Kijeva.

"S obzirom na to da se poslednji ratovi Amerike postepeno pretvaraju u istoriju, pojedini veterani su rešili da se late oružja u Ukrajini, a u najmanje 16 slučajeva i da daju svoje živote", piše list.

Gubernator Belgorodske oblasti: Pripojiti Harkovsku oblast Rusiji

10:54- Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov smatra da je pripajanje Harkovske oblasti Rusiji najbolji način da se prekine granatiranje tog regiona iz pravca Ukrajine.

- Harkov treba pripojiti Belgorodskoj oblasti. To je najbolji način da se reši problem granatiranja Belgorodske oblasti - rekao je Glatkov za televizijski kanal „Rusija 24“.

Zbog čestih granatiranja u 15 naselja u toj oblasti uvedeno je vanredno stanje.

 

Noćni udari Oružanih snaga RF pogodili su vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hmeljnickom

10:14 - Lokalne vlasti izveštavaju da je vazdušna baza pogođena tokom masovnog raketnog udara.

 

 

Strani investitori iz Rusije povukli 36 milijardi dolara

09:46 - Strani investitori koji su napustili Rusiju posle invazije na Ikrajinu povukli su oko 36 milijardi dolara iz te zemlje, prenosi Rojters, pozivajući se na analizu ruske podataka Centralne banke.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

09:15 - Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade severoistočno od Кupjanska i na liniji Svatovo-Кremennaja

 

 

Posledice noćnog napada Geranijuma na objekte u Кijevu

08:50

 

Lučka infrastruktura oštećena u Odesi

08:20

 

U Odesi jake eksplozije

07:30 - Rakete i dronovi-kamikaze jure ka ciljevima na jugu

Posle udara u Odesi zabeležena je snažna eksplozija i jak miris paljevine.

Rakete su doletele sa Kaspijskog i Azovskog mora, a pod pretnjom raketnih udara su Nikolajevska, Kirovogradska, Zaporoška, Dnjepropetrovska, Poltavska oblast.

 

Novi ruski vazdušni udari na Kijev

07:00 - Rusija je u ranim jutarnjim časovima pokrenula novi talas vazdušnih udara na Kijev koristeći dronove i krstareće rakete.

Vojna komanda u ukrajinskoj prestonici saopštila je da su ukrajinske PVO jedinice oborile više od 40 neprijateljskih projektila.

U današnjem napadu, po intenzitetu sličnom napadima izvršenim u protekla dva dana, ruska vojska je koristila kombinaciju bespilotnih letelica Šahid iranske proizvodnje i krstareće rakete, navodi se u saopštenju vojne uprave Kijeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading